KAJSERI

Video / Pojavio se snimak pada turskog aviona: Poginula dva pilota

U saopćenju Ministarstva nacionalne odbrane navodi se kako je avion poletio s 12. glavne baze za vazdušni transport u Kajseriju radi obuke

Srušeni avion. Screenshot

E. Ć.

5.6.2024

Trenažni avion turskog ratnog vazduhoplovstva srušio se u Kajseri. Tom prilikom poginula su oba pilota koja su se u njemu nalazila, a na društvenim mrežama se pojavio snimak udara o tlo.

Ministarstvo nacionalne odbrane je u saopćenju navelo kako je avion poletio s 12. glavne baze za vazdušni transport u Kajseriju radi obuke i da se srušio iz nepoznatog razloga.

Također je navedeno da je započeta operacije traganja i spašavanja, ali kasniji izveštaji su potvrdili da su oba pilota aviona poginula u padu, prenio je "Daily Sabah".

Svjedoci su rekli da su piloti navodno promijenili pravac aviona dok je padao kako bi izbjegli udar na sezonske radnike koji su radili na poljima.

Jedna od sigurnosnih kamera zabilježila je trenutak udara aviona u tlo, poslije čega je uslijedila eksplozija.

Jedan od radnika na polju Salih Ičer (Icer) ispričao je kako je avion preletio iznad njih i kretao se prema Kajseriju kada se srušio.

- Poslije povratka, avion je izgubio kontrolu i nije proizvodio nikakav zvuk. Došao je pravo ka nama. Mislim da nas je (pilot) vidio. Vidjeli smo kako pada. 

Sletio je nosom prema dolje jer su nas primijetili. Eksplodirao je čim je udario o zemlju. Pokušali smo da intervenišemo, ali nismo mogli zbog požara. 

Mislim da nas je primijetio dok je išao ka nama. Na početku polja je bilo petoro djece u automobilu, a u polju je bilo 15 ljudi, išao je ka nama - rekao je Ičer za Anadoliju.

Inače, SF.260 je laki trenažni avion koji proizvodi italijanska kompanija Aermacchi, danas Leonardo. 

On je dizajniran za osnovnu i naprednu obuku pilota, a ima široku primjenu širom svijeta.

Osim za obuku pilota, koristi se i za lakše borbene misije i izviđanje. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.