OTKRIO PLANOVE

Narendra Modi proglasio pobjedu: Po treći put će biti premijer Indije, podrška mu manja nego ranije

Rahul Gandi iz opozicione Kongresne partije rekao je novinarima da su glasači "kaznili" Modija na izborima

Narendra Modi. AP Photo / Manish Swarup

S. S.

5.6.2024

Indijski premijer Narendra Modi proglasio je pobjedu svoje koalicije Nacionalna demokratska alijansa (NDA) na opštim izborima u toj zemlji, preneo je Reuters.

On je izjavio da je narod po treći put dao povjerenje njegovoj Nacionalnoj demokratskoj alijansi i obećao da će nastaviti ''dobra djela'' počinjena u prethodnoj deceniji.

Dva ključna regionalna saveznika u koaliciji podržala su ga za premijera, uprkos predviđanjima da njegova stranka neće dobiti većinu na općim izborima. Modijev savez je osvojio 294 od ukupno 543 mjesta u parlamentu.

Izlazne ankete predviđale su da će Modi zabilježiti veliku pobjedu, ali su izbori pokazali nešto drugo i rezultati su mnoge iznenadili. Na prethodnim izborima 2019. godine, Modijeva stranka je osvojila 352 mandata, a INDIA 94 mandata.

U obraćanju pristalicama, Modi je obećao da će u trećem mandatu „učiniti sve" da iskorijeni korupciju „iz korjena" i smanjiti siromaštvo. Rahul Gandi iz opozicione Kongresne partije rekao je novinarima da su glasači "kaznili" Modija na izborima. Uoči izbora, Modi je postavio cilj od 370 poslaničkih mjesta za BJP i 400 mjesta za savez.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.