ZASTRAŠUJUĆI PODACI

UNICEF - Više od jednog djeteta od četvero mlađe od pet godina izloženo 'teškoj' nestašici hrane

Ali 440 miliona djece mlađe od pet godina koja žive u oko 100 zemalja s niskim i srednjim prihodima

Fena

FENA

6.6.2024

Više od jednog od četvero djece mlađe od pet godina u svijetu živi u 'teškoj' nestašici hrane, upozorio je UNICEF, što znači da je više od 180 miliona u opasnosti od negativnih uticaja na njihov rast i razvoj.

- Ozbiljno siromaštvo u hrani opisuje djecu koja preživljavaju na teško oskudnim dijetama tako da konzumiraju samo dvije ili manje skupine namirnica - rekla je za AFP Harriet Torlesse, glavna autorica novog UNICEF-ovog izvještaja objavljenog u srijedu.

Izjavila je da je taj podatak šokantan u današnje vrijeme kada znamo što treba učiniti.

UNICEF preporučuje da mala djeca svakodnevno jedu hranu iz pet od osam glavnih skupina - majčino mlijeko, žitarice, mahunarke, orašasti plodovi i sjemenke, mliječni proizvodi, meso, perad i riba, jaja, voće i povrće bogato vitaminom A i ostalo voće i povrće.

Ali 440 miliona djece mlađe od pet godina koja žive u oko 100 zemalja s niskim i srednjim prihodima izloženo je nestašici hrane, što znači da nemaju pristup pet skupina namirnica svaki dan.

Od toga, 181 milion doživljava ozbiljno siromaštvo hrane, jedući najviše dvije skupine namirnica.

- Djeca koja jedu samo dvije skupine namirnica dnevno - na primjer, rižu i malo mlijeka - imaju do 50 posto veću vjerovatnoću da će doživjeti teške oblike pothranjenosti - izjavila je čelnica UNICEF-a Catherine Russell u izjavi popraćenoj izvještaju.

Ta pothranjenost može dovesti do mršavosti, stanja abnormalne mršavosti koje može biti kobno.

Čak i ako ta djeca prežive i odrastu, "oni sigurno ne napreduju pa im je lošiji uspjeh u školi", kazala je Torlesse.

Ozbiljno siromaštvo kada je u pitanju hrana koncentrisano je u oko 20 zemalja, s posebno teškim stanjem u Somaliji, gdje je pogođeno 63 posto male djece, Gvineji (54 posto), Gvineji Bisau (53 posto) i Afganistanu (49 posto).

Iako podaci nisu dostupni za bogate zemlje, djeca u kućanstvima s niskim prihodima također pate od nedostataka u prehrani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.