SAOPĆILA EK

EU: Ukrajina i Moldavija ispunjavaju sve kriterije potrebne za formalni početak pregovora

Odluka je sada u rukama država članica - na njima je da usvoje pregovarački okvir - rekla je Ana

EU. Avaz

FENA

7.6.2024

Ukrajina i Moldavija ispunjavaju sve kriterije potrebne za formalni početak pregovora o članstvu u EU, saopćila je u petak Evropska komisija, dok je ukrajinski premijer Denys Shmyhal izrazio nadu da bi pregovori mogli početi kasnije ovog mjeseca.

- Potvrđujemo da sa strane Komisije smatramo da su dvije zemlje ispunile sve korake - rekla je glasnogovornica Komisije za proširenje Ana Pisonero.

- Odluka je sada u rukama država članica - na njima je da usvoje pregovarački okvir - rekla je ona.

- Kada se ovaj korak učini, prerogativ je Predsjedništva EU da sazove međuvladinu konferenciju kako bi se zvanično označio početak pregovora - dodala je.

Otvaranje pregovora sa Evropskom unijom predstavljalo bi podizanje morala za Ukrajinu dok rat s Rusijom ulazi u treću godinu, a moskovske snage napreduju u istočnoj oblasti Donjecka i otvaraju novi front u severoistočnom regionu Harkova.

- Sada očekujemo da naši evropski partneri preduzmu sljedeći korak - da već ovog mjeseca započnu pregovore o članstvu u Evropskoj uniji - objavio je Shmyhal u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

- Ukrajinski narod se svakog dana bori za pravo da bude dio evropske porodice u ratu protiv ruskog agresora - dodao je.

O procjeni Komisije sada će raspravljati stručnjaci u radnim grupama, a zatim iduće sedmice i ambasadori vlada EU. Onda 27 država članica EU moraju jednoglasno da se slože da započnu pregovore, za koje su potrebne godine da se završe, usvajanjem takozvanog pregovaračkog okvira.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.