DIJELOVI REGIJE

Rusi tvrde da je u ukrajinskim napadima na Lugansk i Herson ubijeno 26 ljudi

Grad Luhansk bio je meta raketnog napada "velikih razmjera" u petak ujutro

Žestoki napadi. Fena

FENA

8.6.2024

U petak je 26 ljudi ubijeno, a deseci su ranjeni u ukrajinskim napadima na dijelove regija Lugansk i Herson pod kontrolom Rusije, objavile su tamošnje proruske vlasti. U jednom od napada uništena je trgovina u selu Sadove na jugu Hersonske oblasti u kojoj se nalazio "veći broj" ljudi.

Nema punu kontrolu

Navedene regije su među četiri za koje Rusija tvrdi da ih je anektirala u septembru 2022., iako nema punu kontrolu nad njima, prenosi francuska novinska agencija AFP.

O napadu na trgovinu u selu Sadove na Telegramu je izvijestio proruski guverner regije Herson Vladimir Saldo. Kako je napisao, raketa Himars doletjela je u trgovinu nedugo nakon što su stanovnici susjednih zgrada pritrčali pomoći žrtvama prethodnog napada. Ukupno su poginule 22 osobe, a 15 ih je povrijeđeno.

Istovremeno, Saldo je osudio "gnusno ubijanje civila" oružjem koje su zapadne zemlje poslale u Ukrajinu.

Ranije su proruske vlasti u regiji Lugansk izvijestile o ukrajinskom raketnom napadu na stambenu zgradu u istoimenoj prijestolnici regije, usmrtivši četiri osobe i ranivši više od 40.

Grad Luhansk bio je meta raketnog napada "velikih razmjera" u petak ujutro, srušivši dio stambene zgrade, prema proruskom guverneru regije Leonidu Pasečniku.

- Četrdeset i šest osoba dobilo je medicinsku pomoć, od kojih je deset u vrlo teškom stanju - objavila je regionalna ministrica zdravstva Natalija Paščenko. Među ranjenima su tri tinejdžera i jedan osmogodišnjak.

- U napadima u Lugansku oštećena su ukupno 33 stambena bloka, kao i dvije škole, tri vrtića i srednja škola - rekao je guverner Pasečnik.

Rusko ministarstvo obrane optužuje Ukrajinu za gađanje civilnih područja zapadnim oružjem.

Jedno selo

- Četiri američke rakete oborila je ruska protuzračna odbrana. Jedna je raketa pogodila dva stambena bloka - navodi se.

Istovremeno, Moskva izvještava o novim dobicima na ukrajinskom frontu. Ruska vojska saopćila je u petak da je zauzela još jedno selo u istočnoj Ukrajini, djelomično okupiranoj regiji Donjeck, gdje ruske oružane snage koriste svoju prednost nad oslabljenom ukrajinskom odbranom kako bi polako napredovale.

Prema riječima ruskog predsjednika Vladimira Putina, ruska vojska je od početka ove godine osvojila 47 ukrajinskih gradova i sela, prenosi STA. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.