TERORISTIČKI NAPAD

U eksploziji bombe na sjeverozapadu Pakistana poginulo sedam vojnika

Vojska je navela da se provodi čišćenje područja kako bi se eliminisali svi prisutni teroristi prisutni u tom području

Pakistanska vojska. Anadolija

Anadolija

9.6.2024

Najmanje sedam vojnika pakistanske vojske poginulo je u eksploziji bombe pored puta u nedjelju u sjeverozapadnom dijelu Pakistana, saopćila je vojska, javlja Anadolija.

- Vojno vozilo je naletilo na improviziranu eksplozivnu napravu u okrugu Lakki Marwat u provinciji Khyber Pakhtunkhwa, koja graniči sa susjednim Avganistanom, a poginulo je sedam vojnika, uključujući kapetana - navodi se u saopćenju vojske.

Incident je posljednji u nizu terorističkih napada usmjerenih na bezbjednosne snage, uglavnom u provincijama Khyber Pakhtunkhwa i jugozapadnom Balochistanu.

Nijedna grupa još nije preuzela odgovornost za napad, ali Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), krovna organizacija militantnih grupa koje djeluju u Pakistanu, već dugo cilja bezbjednosne snage u regionu.

Vojska je navela da se provodi čišćenje područja kako bi se eliminisali svi prisutni teroristi prisutni u tom području.

- Snage sigurnosti Pakistana su odlučne da eliminišu prijetnju terorizma i takve žrtve naših hrabrih vojnika dodatno jačaju našu odlučnost - dodaje se.

Pakistan je zabilježio rast broja terorističkih napada od ponovnog talibanskog zauzimanja Avganistana u avgustu 2021. godine.

Islamabad optužuje militante "sa sjedištem u Avganistanu" lojalne zabranjenom Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) za izvođenje napada na koje talibani zatvaraju oči.

Privremena talibanska vlada u Avganistanu poriče optužbe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.