PEKING

Kina osudila uvođenje tarifa od EU na njena električna vozila

Pozivamo EU da pažljivo sluša objektivne i racionalne glasove iz svih sfera života,da odmah ispravi svoju pogrešnu praksu

Električna vozila. Avaz

FENA

prije 4 dana

Peking je u četvrtak osudio tarife EU na kineska električna vozila kao protekcionističko ponašanje i naveo je kako se nada da će evropski blok ispraviti svoje "pogrešne prakse" i rješavati trgovinska sporenja kroz dijalog.

Zvaničnici iz industrije kažu da i Evropa i Kina imaju razloga da sklope sporazum u narednim mjesecima kako bi se izbjeglo dodavanje milijardi dolara novih troškova za kineske proizvođače električnih automobila.

Kina je saopćila da će poduzeti "sve potrebne mjere" da zaštiti svoje interese nakon što je Evropska komisija u srijedu objavila da će uvesti dodatne carine do 38,1 posto na uvezene kineske električne automobile od jula.

- Pozivamo EU da pažljivo sluša objektivne i racionalne glasove iz svih sfera života,da odmah ispravi svoju pogrešnu praksu, prestane s politiziranjem ekonomskih i trgovinskih pitanja i pravilno rješava ekonomska i trgovinska trvenja kroz dijalog i konsultacije - izjavio je portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Lin Jian na redovnom brifingu za novinare.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.