VLASNIK UHAPŠEN

Broj poginulih u požaru u zgradi s migrantima u Kuvajtu porastao na 50

Indijski premijer Narendra Modi objavio je da njegova zemlja "čini sve što je u njenoj moći da pomogne onima koji su pogođeni ovom tragedijom"

Više osoba povrijeđeno. AP

D. R.

13.6.2024

Većina žrtava u požaru koji je zahvatio blok u kome se nalaze migranti, su iz Indije, saopćio je u četvrtak kuvajtski ministar vanjskih poslova, navodeći da je broj poginulih porastao na 50.

Troje Filipinaca su među poginulima, saopćili su filipinski zvaničnici, nakon što je vatra izazvala crni dim koji se širio kroz zgradu od šest spratova južno od grada Kuvajta.

Većinu od četiri miliona stanovnika Kuvajta bogatog naftom čine stranci, od kojih su brojni od njih iz južne i jugoistočne Azije koji rade u građevinarstvu i uslužnim djelatnostima.

Više desetaka je povrijeđeno u požaru u Mangafu, južno od grada Kuvajta, koji je izbio u srijedu oko zore u prizemlju bloka u kome živi skoro 200 radnika.

- Jedan od povrijeđenih preminuo je tokom noći - izjavio je novinarima ministar vanjskih poslova Abdullah Al-Yahya, nakon što je 49 osoba proglašeno mrtvima u srijedu.

- Većina poginulih su Indijci. Ima i drugih nacionalnosti, ali ne mogu tačno reći kojih - kazao je.

Indijski premijer Narendra Modi objavio je da njegova zemlja "čini sve što je u njenoj moći da pomogne onima koji su pogođeni ovom tragedijom", u postu na društvenoj mreži X u srijedu navečer.

Najbliža rodbina dobit će isplate od 200.000 rupija (2.400 dolara), objavio je Modijev ured.

Kuvajtski zvaničnici priveli su vlasnika zgrade zbog potencijalnog nemara i upozorili su da će svi stambeni blokovi koji krše sigurnosna pravila biti zatvoreni, prenosi AFP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.