SVIJET

Kineska novinarka i #MeToo aktivistkinja osuđena na pet godina zatvora

Njihovo suđenje održano je 2023. godine iza zatvorenih vrata

Kineska aktivistkinja. Fena

FENA

prije 4 dana

Kineska novinarka i #MeToo aktivistkinja Sophia Huang Xueqin osuđena je u petak na pet godina zatvora zbog optužbi za “podsticanje subverzije protiv državne vlasti” nakon što je postala simbol zaustavljenog feminističkog pokreta u zemlji, javlja AFP.

Osuđena je zajedno sa radničkim aktivistom Wang Jianbingom, koji je dobio tri godine i šest mjeseci, saopćila je grupa njihovih pristalica na društvenoj mreži X.

Huang je na društvenim mrežama pisala o svom iskustvu sa seksualnim uznemiravanjem na radnom mjestu kao mlada novinarka u kineskoj novinskoj agenciji, nakon globalnog #MeToo pokreta.

Zajedno s Wangom, bila je uključena u organiziranje redovnih okupljanja u južnom gradu Guangzhou, rekao je prošle godine član grupe pristalica za AFP, prije nego što su oboje uhapšeni 2021. godine.

U petak je sud rekao da su sastanci, koji su se održavali od novembra 2020. godine, “poticali nezadovoljstvo učesnika kineskom državnom vlašću pod izgovorom rasprave o društvenim pitanjima”, navodi grupa građana “Oslobodite Huang XueQin & Wang JianBing”.

Njihovo suđenje održano je 2023. godine iza zatvorenih vrata, a međunarodne organizacije za ljudska prava izrazile su zabrinutost za njihovo zdravlje tokom pritvora.

U petak su pristalice objavile slike za koje kažu da prikazuju barijere postavljene oko Centralnog narodnog suda u Guangzhouu, gdje je održano izricanje presude, uz veliko prisustvo policije.

Pokušaji da se kontaktira sud bili su neuspješni, a presuda trenutno nije dostupna u kineskoj nacionalnoj bazi sudskih dokumenata.

Pristalice kažu da je Huang optužena za “objavljivanje iskrivljenih, provokativnih članaka i govora kojima se napada nacionalna vlada na društvenim mrežama” i “okupljanje stranih organizatora da učestvuju u online treninzima za 'nenasilne akcije'”.

Ranije je bila pritvorena od strane vlasti, nakon što se vratila s izvještavanja o ogromnim prodemokratskim protestima u Hong Kongu 2019. godine.

Trebala je započeti studije u Ujedinjenom Kraljevstvu kada je ponovno uhapšena 2021. godine.

Wang, kojeg prijatelji opisuju kao “nižerangiranog radničkog aktivistu", osuđen je u petak za objavljivanje “neistinitih članaka i govora kojima se napada kineski politički sistem i vlada”.

Također je pristupao “(subverzivnim) stranim online grupama”, uključujući jednu koja je govorila o sjećanju na smrtonosno gušenje protesta na Trgu Tiananmen 1989. godine, navodi se u citatu suda.

Direktorica Amnesty Internationala za Kinu Sarah Brooks osudila je odluke suda kao “zlonamjerne i potpuno neutemeljene”.

- Sophia Huang Xueqin i Wang Jianbing zatvoreni su isključivo zbog korištenja svog prava na slobodu izražavanja, i moraju biti odmah i bezuslovno pušteni na slobodu - rekla je Brooks.

Ranije u petak, Odbor za zaštitu novinara pozvao je na “bezuslovno i trenutno puštanje Huang i da se optužbe protiv nje odbace”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.