KANDIDATI ZA PREDSJEDNIKA

Bajden na zanimljiv način čestitao rođendan Trampu

Starost i mentalna oštrina u centru je takmičenja između Trampa i Bajdena, što često dobiva više pažnje od suštinskih političkih pitanja

AP

N. H.

prije 6 dana

Donald Tramp puni 78 godina, što je prekretnica koja će podsjetiti da su dva glavna kandidata za predsjednika SAD najstariji ikad koji su tražili tu funkciju, piše Reuters.

Starost i mentalna oštrina u centru je takmičenja između Trampa i Bajdena, što često dobiva više pažnje od suštinskih političkih pitanja.

Javne ankete pokazuju da su Amerikanci više zabrinuti zbog podmaklih godina Bajdena, koji ima 81 godinu. Ali sa 78 godina, Tramp je samo tri i po godine mlađi i bio bi najstarija osoba ikada inaugurisana ako osvoji drugi mandat.

Tokom kampanje, Tramp nije eksplicitno pravio pitanje zbog Bajdenovih godina, ali je pokušao da iskoristi svaku verbalnu grešku svog protivnika, kao i Bajdenov usporen hod, kako bi ga predstavio kao neprikladnog za Ovalni kabinet.

Bajden je odgovorio na pitanja o svojim godinama tako što je biračima rekao da se fokusiraju na njegova postignuća na funkciji kao dokaz njegove oštrine i snage. 

Također je opisao Trampa kao prijetnju demokratiji zbog njegovih napora da preokrene izbore 2020. godine i kritikovao njegove ponekad nesuvisle govore, kao i njegovo upotrebljavanje zapaljive retorike protiv imigranata.

- Sretan 78. rođendan, Donalde. Uzmi to od jednog starca drugom: Godine su samo broj -  Bajden je objavio na društvenoj mreži X.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.