BRZA ANKETA CNN-A

Osam od 10 posmatrača debate kaže da noć nije utjecala na njihov izbor za predsjednika

Rezultati su reprezentativni za stavove samo posmatrača debate

Neki su naveli da su se nakon debate ipak zamislili oko izbora. AP Photo/Gerald Herbert

Dž. R.

prije 2 dana

Otprilike 8 od 10 registrovanih birača koji su pratili debatu (81 posto) kažu da debata nije utjecala na njihov izbor za predsjednika, prema anketi CNN-a među posmatračima debate koju je sproveo SSRS. Još 14 posto je reklo da ih je to navelo da se preispitaju, ali da se nisu predomislili, dok je 5 posto reklo da je promijenilo mišljenje o tome za koga da glasaju, piše CNN.

Promjena mišljenja

Otprilike jednak udio pristalica Džo Bajdena (Joea Biden) i Donalda Trampa (Trump) rekao je da je debata promijenila njihovo mišljenje.

Stavovi posmatrača debate o Bajdenu su malo pali nakon debate: samo 31 posto ga je gledalo pozitivno, u poređenju sa 37 posto u anketi istih glasača koja je sprovedena prije debate. Nasuprot tome, 43 posto posmatrača debate je pozitivno gledalo na Trampa, slično kao i onih 40 posto koji su imali pozitivne stavove o njemu prije događaja u četvrtak.

A 48 posto promatrača debate kaže da je Trump bolje riješio zabrinutost oko svoje sposobnosti da se nosi sa predsjedničkim položajem, dok 23 posto kaže da je Bajden obavio bolji posao, a 22 posto je reklo da nijedan kandidat nije zadovoljio odgovorima. Drugih 7 posto smatra da su oba kandidata obavila podjednako dobar posao u otklanjanju zabrinutosti.

Više republikanaca

Rezultati ankete odražavaju mišljenja o debati samo među onim biračima koji su se uključili i nisu reprezentativni za stavove cjelokupne glasačke javnosti, u njihovoj demografiji, njihovim političkim preferencijama ili nivou pažnje koju posvećuju politici. 

Posmatrači debate u anketi imali su 5 poena veće šanse da budu republikanci nego demokrate, što je činilo publiku koja je bila nešto više naklonjena GOP-u od svih registrovanih glasača na nacionalnom nivou.

Među tim posmatračima debate, 48 posto kaže da bi razmišljalo o glasanju samo za Trampa, 40 posto da bi razmišljalo o glasanju samo za Bajdena, 2 posto da razmatraju oba kandidata, a 11 posto da ne razmišljaju o tome da glasaju za bilo kojeg.

Metodologija glasanja

Anketa CNN-a je sprovedena tekstualnim porukama sa 565 registrovanih američkih birača koji su rekli da su gledali debatu u četvrtak, a rezultati ankete su reprezentativni za stavove samo posmatrača debate. 

Ispitanici su regrutovani da učestvuju prije debate i odabrani su putem ankete članova SSRS panela za mišljenje, nacionalno reprezentativnog panela koji je regrutovan korištenjem tehnika uzorkovanja zasnovanog na vjerovatnoći. Rezultati za puni uzorak posmatrača debate imaju marginu greške uzorkovanja od plus ili minus 5,5 posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.