INTERVJU SEDMICE

Bugajski za "Avaz": BiH se može naći na pragu velikog sukoba, opstanak ovisi o SAD

Negativna uloga Srbije i Hrvatske u podrivanju državnosti Bosne i Hercegovine

Bugajski: Ekonomska stagnacija, državni bankrot i socijalni očaj. Agencije

Razgovarao: Aldin Tiro

14.3.2020

Januš Bugajski (Janusz), analitičar i viši saradnik Centra za analize evropskih politika, u ekskluzivnom intervjuu za "Dnevni avaz" upozorio je da se Bosna i Hercegovina može naći na pragu velikog sukoba zbog aktuelne situacije u našoj zemlji i krize izazvane u manjem bh. entitetu, a zbog odluka Ustavnog suda BiH. 

Kao što je poznato, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je na posebnoj sjednici zaključke u kojima se, između ostalog, uvodi i blokada svih institucija BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Važan presedan za trilateralni sporazum

Koliko je stanje u Bosni i Hercegovini zaista kritično i kuda vodi?  

- Moram kazati da je trenutni status quo nestabilan i neodrživ. Već nekoliko godina čelnici Republike Srpske prijete otcjepljenjem kako bi oslabili vladu u Sarajevu i tako testiraju reakciju međunarodne zajednice.

Vlasti u bh. entitetu RS odlučila su blokirati rad državnih institucija zbog odluka Ustavnog suda. Kako gledate na taj potez?

- Takvi potezi promiču radikalizaciju i sprečavaju Bosnu i Hercegovinu da se razvije u funkcionalnu državu. Konstantno naglašavanje secesije RS održava etničku podjelu.

U prijevodu, to je ekonomska stagnacija, državni bankrot i socijalni očaj. Pogoršavat će se nacionalistička radikalizacija, a istovremeno etnonacionalistički lideri imat će manje resursa ponuditi građanima.

Kako je opasno igrati se promjenama granica na zapadnom Balkanu?

- Separatističke opcije u tom kontekstu postaju još privlačnije. U tom ozračju i takvoj klimi može doći do sukoba, koje mogu izazvati domaći, ali i strani akteri.

Može li se izvor nove političke krize u BiH tražiti u Beogradu ili Moskvi?

- Čelnici RS već tvrde da, ako Srbija postigne sporazum i prizna Kosovo kao nezavisnu državu, tada će i Beograd imati pravo priznati nezavisnost Republike Srpske. Osim toga, ako se teritorija razmijeni između Beograda i Prištine, tada će Banja Luka tvrditi da je ovo važan presedan za trilateralni sporazum između Sarajeva, Beograda i Zagreba o podjeli i apsorpciji teritorija.

Ako se teritorija može legitimno preuzeti s Kosova ili iz Srbije, onda se može i ukloniti iz Bosne i Hercegovine.

Sigurnost svih etničkih grupa

Smatrate li da se Sjedinjene Američke Države trebaju više uključiti u rješavanje problema u BiH? 

- S obzirom na negativnu ulogu Srbije i Hrvatske u podrivanju državnosti Bosne i Hercegovine i rastućoj percepciji zanemarivanja EU, opstanak BiH prije svega ovisi o Sjedinjenim Državama. Vašington i oni saveznici u NATO-u koji su odlučni oduprijeti se lomu države i ruskim destabilizirajućim napadima trebaju preuzeti vodeću ulogu u integriranju BiH iznutra i u inozemstvo.


Bugajski: Separatističke ideje u RS. Agencije

Američki specijalni predstavnik može se imenovati za fokusiranje na izgradnju legitimnih institucija i kretanje prema članstvu u NATO-u. 

Kvalifikacija za NATO podcrtavat će da sigurnost bosanske države garantira sigurnost svih etničkih grupa i smanjuje izglede za oružane sukobe.

Bez brzog rješenja za migrantsku krizu

Ponovo je aktuelna migrantska kriza. Hiljade migranata na putu su prema zemljama EU. Kako riješiti ovo pitanje? 

- Za migrantsku krizu ne postoji brzo rješenje. Moraju se poduzeti određeni koraci, uključujući pružanje resursa Turskoj za utočište migranata, stvaranje sigurnih zona u Siriji ili drugim zemljama Bliskog istoka u kojima se izbjeglice mogu skloniti.

Također, migrante treba obavijestiti da više ne mogu ilegalno ući u bilo koju evropsku državu. Istovremeno je potrebno ojačati graničnu kontrolu i razviti postupke repatrijacije. Još jedan masovni protok izbjeglica doprinijet će sukobu na Balkanu i povećati podršku nacionalistima i islamofobima širom EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.