INTERVJU

Čović za "Avaz": Tražit ću moratorij na vanjske kredite, to nam je milijarda KM

Federalni parlament treba zasjedati, ne smijemo suspendirati demokraciju, to bi bio put u kaos

Čović: Nijedna mjera ne može biti cjelovita. Arhiv

Razgovarao: Fahir Karalić / Avaz.ba

4.4.2020

Da ljudi u zdravstvu nisu podnijeli ovakav teret, teško da bi danas u BiH imali 500 zaraženih i ovoliko mrtvih. Brojke bi bile značajno veće. Pandemija je iznenadila sve, ali smo u značajnoj mjeri uvažavali iskustva iz okruženja i mogu reći da, ipak, nadziremo situaciju. Kazao je ovo u intervjuu za „Dnevni avaz“ Dragan Čović, lider HDZ-a i predsjedavajući Doma naroda BiH. 

-Došlo je vrijeme i da pričamo o ekonomskom, socijalnom segmentu i da naglasak nas koji se bavimo zakonodavnom, izvršnom vlašću, gospodarstvenicima, stavimo u funkciju kako stabilizirati ekonomske tokove i socijalnu politiku u BiH - poručuje Čović.



Tehnološke mogućnosti

Smatrate li da vladama entiteta treba dati ovlasti parlamenata?  

-Naš stav je da Federalni parlament treba zasjedati, kakvu god da odluku donese. On će morati zasijedati. Ima tehnoloških mogućnosti da se to organizira, a da se uvažavaju mjere koje donose krizni stožeri. Ne smijemo suspendirati ovlasti, ne smijemo suspendirati demokraciju.

To je bio moj ključni naglasak tokom razgovora sa većinom predstavnika međunarodnih institucija u BiH. Da nam se stavi do znanja da ne suspendiramo ovu razinu demokracije koju smo dostigli, jer to znači put u kaos, u ko zna kakve zlouporabe. Obzirom da ćemo donositi mjere u kojima će se govoriti o milijardama KM kako bi se sve ovo sanirali, jasno je da onda mora biti široka rasprava oko svega.

Najavljena je obimna pomoć međunarodnih organizacija, MMF-a... Hoće li to biti dovoljno da se pomogne ekonomiji?

-Morat će biti dovoljno. Iz prostog razloga što mi moramo svoje aktivnosti usmjeriti na realnu procjenu koji je obim sredstava koji će nam trebati. Procjenjujem da ćemo već sutra (danas, op.a.) na Vladi FBiH imati raspravu na tu temu. Pitanje je samo smjera kako novac raspodjeljivati. Jedna od ideja, a ja ću to predložiti, je da, u dogovorimo sa svima onima kojima smo obavezni servisirati vanjski dug, možda dobijemo moratorij na 12 mjeseci. To u startu znači skoro milijardu KM, i prema Svjetskoj banci, Evropskoj investicijskog banci i svim drugima.


Ali, ta sredstva moraju uistinu ići na poticaje gospodarstvu, stabiliziranju socijalne slike. Sredstva ćemo dobiti od Brisela, razgovori koje vodimo daju rezultate, MMF i Svjetska banka također će pomoći. Čini mi se da imamo dovoljno izvora sredstava, a pitanje je kako ćemo biti umješni da ih usmjerimo u prave stvari, da ne odu u krive tokove. 


Rebalansi budžeta

Kako Vi komentirate set mjera koje je pripremila Vlada FBiH, tzv. Korona zakon?

-Nijedna mjera ne može biti cjelovita u ovom trenutku. Niko ne zna hoćemo li mi morati uzeti u obzir čitav peti mjesec u tim svim zaostajanjima, ili će to biti duže, kraće. Treba pratiti i okruženje, kako to rade. Uvjeren sam i kada donesemo ove mjere, morat ćemo ih vjerovatno korigirati nakon 15 dana, praviti rebalanse proračuna, da se prilagodimo.

Tu nam treba pomoć naših biznismena, i onih iz malih obrta, kao i srednjih i velikih tvrtki, sindikata, komora, kako bi te mjere bile što kvalitetnije. Vjerujem da ćemo imati globalno gospodarsko zaostajanje, pravu recesiju. Jer, pitanje je kako će se ovo odraziti na one najveće, koji svoj teret znaju raspodijeliti preko naših leđa.

Državni budžet je u Predsjedništvu. Treba li ga usvojiti ili prilagoditi krizi?

-Bio sam zagovornik da proračun bude krajem prošle godine. Ali, sasvim je izvjesno s obzirom na novonastalu situaciju da će on morati doživjeti suštinsku promjenu, prilagođenu situaciji. Kao što ćemo u entitetima morati praviti rebalans.

Pogledajte koliko smo vojske angažirali u posljednje vrijeme, sve to ide ide iz državnog proračuna, koliko granične policije... Kažemo fali nam 2.000 ljudi. Konačno ćemo to sve morati pokrenuti, i sve će se to morati naći u proračunu. A, neke druge stavke će se svakako morati smanjivati. Ako dogovorimo moratorij na vanjski dug, možda ćemo time oplemeniti potpuno proračun i ta sredstva usmjeriti u drugom pravcu.



Zbijmo redove, počinom vjerovati jedni drugima

-Svakakodnevno kontaktiram sa svim kolegama sa kojima imam obavezu oko razine BiH. I s kolegom Fahrudinom Radončićem, i Bakirom Izetbegovićem, Miloradom Dodikom... Čujemo se i po dva puta dnevno, i samo su ove teme. Sve oni eksperimenti i političke igre kako se to pokrenulo prije mjesec, a sjetite se, naprimjer, odluke oko CIK-a u Parlamentu BiH, treba ostaviti po strani. Mi se danas moramo zbijeno, zajedno suprotstaviti napasti koronavirusa. To je jedini način da sačuvamo BiH. 

Parcijalno nijedna sredina se neće moći sama oduprijeti, nijedna politička opcija, nijedan narod. Ovo se ne tiče te naše unutarnje politike. Poruka svima nama je „zbijmo redove, počinom vjerovati jedni drugima, nemojmo prozivati jedni druge za sve“.



quote
<p>Možda&nbsp;<span style="background-color: initial;">ova kriza ne bude samo za zlo, možda iz nje ispadne nešto dobro. Ono što smo nekada teško dogovarali - možda ćemo sada drugačije donositi odluke.&nbsp;&nbsp;</span></p><p><br></p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.