KOLUMNE

No pasaran, Irska!

Komentar dana

Autor:Almir SOKOLOVIĆ

19.10.2015

Kada je bivša zvijezda francuske nogometne reprezentacije Dominik Rošeto reprezentaciju Bosne i Hercegovine upario s Republikom Irskom prilikom žrijeba baraža za plasman na Evropsko prvenstvo, nije bilo Bosanca i Hercegovca koji nije onako tiho na prvu kroz usne izustio - zašto baš oni!?

Sreća pa razočarenje nije dugo trajalo, jer su se ubrzo društvenim mrežama počeli širiti optimistični komentari, kako od igrača tako i navijača.

Veliki broj simpatizera „Zmajeva“, kada je malo bolje ’proguglao’ i saznao da je to ekipa „penzionera“ u kojoj je glavna zvijezda Robi Kin, koji je već davno trebao biti u nogometnoj mirovini, počeo je već polako provjeravati važi li pasoš do jula naredne godine, kada u Francuskoj počinje Euro. 

Zašto bi se Vedad Ibišević i društvo morali pribojavati 55. selekcije na svijetu od četiri moguća rivala i najslabije rangirane na FIFA ljestvici? Da li zbog toga što dva puta nisu izgubili od Njemačke ili možda nezasluženog poraza od Poljske u odlučujućoj utakmici, ali je evidentno da nemamo razlog za strah od selekcije koja je, osim bivše zvijezde Liverpula, uglavnom sastavljena od „Engleza“ iz redova Evertona, Norviča ili Stouka. 

Naravno, neće biti lako. Nama nije lako ni protiv Malte ili Andore kada nam utakmica nije od prevelikog značaja. No, narednih 180 minuta (valjda neće biti produžeci) protiv Irske je velika prilika za ovu generaciju da u kratkom periodu upišu nastup na Svjetskom i Evropskom prvenstvu.

Irska je već igrala na Euro, onom prošlom u Ukrajini i Poljskoj. Zato, Robi Kin, budi fin, a za ostale, no pasaran, Irska! I za jače od Irske u grotlu „Zmajevog gnijezda“ u Zenici nema prolaza. Padali su i veći od Irske! 


 

  

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.