KOLUMNE

Vazovi o moralu i zapošljavanje žena

Piše: Almasa Hadžić ([email protected])

29.9.2017

Vijest da je supruga Salke Zildžića, predsjednika Asocijacije mladih SDA BiH, svojevremeno bez konkursa zaposlena u Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, kao malo koja slična, zapalila je ovih dana društvene mreže.

Doduše, za one koji znaju kako se postaje prioritet u zapošljavanju u državne institucije koje vode kadrovi SDA, način zapošljavanja Salkine supruge ne odudara nimalo od prakse koju su utemeljili razni politički moćnici u našoj zemlji. Supruge, djeca, braća, rođaci sve do trećeg koljena i dalje, kojekakvih partijskih faktora i faktorčića godinama su se zapošljavali mimo zakonom predviđenih procedura, a da nikad niko zbog toga nije odgovarao.

Nema ministarstva, zavoda, agencije, doma zdravlja, bolnice, škole... da u njima nema na desetine bez konkursa zaposlenih članova porodica kojekakvih partijskih bukadžija, oratora i samoproglašenih moralista.   

To su isti oni što nam po partijskim sijelima i društvenim mrežama drže vazove o moralu, zakonu, pravdi, proglašavaju izdajnicima i neprijateljima Bošnjaka i bošnjaštva svakoga ko se njihovim stavovima suprotstavi i ukaže na njihov nemoral. Licemjeri!

Je li se i u jednom trenutku upitao Salko Zildžić zašto se bijes javnosti, pored mnogih sličnih i znanih slučajeva nezakonitog zapošljavanja, svalio baš na njegova leđa? Vjerovatno nije.   

Nije, jer otkako je osigurao skemliju u prvom partijskom safu u Sarajevu (a svi znamo kako!), ovaj nekadašnji sportista čijim se uspjesima radovalo i staro i mlado, brzo je preslikao obrazac ponašanja svojih starijih kolega, čija je sila, a zarad ličnog cilja, godinama rušila zakone ove zemlje i ubijala vjeru u njenu budućnost. A sila nikad nije bila Bogu mila!  

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.