KOLUMNE

Je li red na prave zločince?

Piše: Almasa HADŽIĆ ([email protected])

10.10.2017

Sud BiH jučer je u prvostepenom postupku oslobodio optužbi za ratni zločin ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića. Očekivano, jer svako ko je iole imao pojma o događajima u Srebrenici do vremena njene demilitarizacije, znao je da su optužbe protiv Orića čista izmišljotina.  

Da će biti oslobođen, vidjelo se i po načinu na koji je Tužilaštvo BiH, tačnije postupajući tužilac, prikupljao tobožnje dokaze protiv Orića.

Ciljano se išlo na svjedoke Bošnjake, Orićeve saborce, tražilo od njih da lažu i izmišljaju, prijetilo im se sudskim progonom ako ne pristanu na tužiočeve uvjete...

Ali, uzalud. Čak su i članovi porodica stradalih Srba čija se smrt stavljala na teret Naseru Oriću odbili da lažu na sudu.

Jedini koji je pristao pod tim uvjetima da svjedoči bio je O1, poznati kriminalac, za kojim je raspisana sudska potjernica i koji je, u nadi da će biti oslobođen optužbi za teško krivično djelo, svjedočio iz Beograda, i to pod zaštitom. Naravno, njegovu nekredibilnost nije bilo teško dokazati.

Svakome ko išta zna o događajima iz prošlosti, jasno je zašto i Srbija i Republika Srpska po svaku cijenu žele Orića vidjeti osuđenog za ratni zločin.

S presudom za ratni zločin, Orić bi bio najbolji povod da se teret krivice za teške ratne zločine iz proteklog rata, a posebno za genocid koji su u julu 1995. u Srebrenici počinile vojska, policija i politika RS, potpomognute snagama iz Srbije, prebaci na njegova pleća i tako u ruke gurne oružje stroju falsifikatora historije iz Beograda i Banje Luke da historijske činjenice zamijene lažima, kako je to stotinama godina do sada rađeno.

Naser Orić nije ratni zločinac! To su svojevremeno potvrdile sudije Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu, a jučer i Sud BiH. Za razliku od Orića, mnoge prave zločince još niko ne poziva na sud.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.