KOLUMNE

Udarilo po Bosni

Piše: Fahir KARALIĆ ([email protected])

11.1.2018

Obilježavanje neustavnog dana RS ove je godine proteklo s manje političkih i nacionalnih napetosti i s manje spektakla nego ranije. Ali, kao nikada do sada, 9. januar još jednom je ogolio sve probleme s kojima se odavno suočava Bosna i Hercegovina.

Ovaj, prema odluci Ustavnog suda BiH, samo običan utorak pokazao je da su separatističke ideje i dalje jake i da strani utjecaji na našu zemlju nisu oslabjeli. Nažalost, pokazao je i već opasan nedostatak državničkih vizija predstavnika Bošnjaka u vlasti. 

Tog utorka, 9. januara 2018., u nešto manje od polovine BiH - entitetu RS, obilježen je neustavni dan te dejtonske tvorevine i ponovo su slavljeni ratni zločinci osuđeni za genocid i veličale su se separatističke ideje spajanja skoro pola Bosne sa Srbijom.  

Nešto dalje na istoku, u Ankari, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović iskoristila je posjetu turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoanu (Recep Tayyip Erdogan) da kao jednu od glavnih tema tog susreta otvori problem u trećoj zemlji, Bosni i Hercegovini, bez prisustva predstavnika te međunarodno priznate države.

Uvrijedila je time Kitarović sve istinske Bosance i Hercegovce, najviše Bošnjake. 

Uživljavajući se u ulogu patrona bh. Hrvata, očigledno je pokušala putem Ankare napraviti pritisak na bošnjačke stranke, prvenstveno SDA i Bakira Izetbegovića, s obzirom na njihove jake veze s Erdoanom i AKP-om, odnosno utjecaj koji imaju na bošnjačkog člana Predsjedništva, da se pristane na jedno od rješenja (HDZ-ovo) izmjena bh. Izbornog zakona.

Iako mu je Bakir dao u amanet Bosnu, Erdoan je dao državničku izjavu poručujući Grabar-Kitarović da se unutrašnja pitanja BiH rješavaju u BiH. Kolinda je, istovremeno, pokazala istu toliku dozu nedržavničkog i nekomšijskog ponašanja. 

I dok je po Bosni i Bošnjacima udarilo sa svih strana, bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović, najpozvaniji da reagira i na dan RS i razgovore u Ankari, jučer se konačno oglasi i poruči naciji: Sve O. K., čuo sam se s Erdoanom.

Za dan RS hladno konstatira: Namjerno sam šutio. Šutio je dok su logoraši u RS predvođeni Mirsadom Duratovićem glasno optuživali političko Sarajevo: Ostavljeni smo sami!


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.