KOLUMNE

Evropski zagrljaj

Piše: Erol AVDOVIĆ

19.1.2018

Naslušali smo se proteklih dana ko sve grli Bosnu i Hercegovinu, bilo geografski, poput Hrvatske, ili politički, poput Srbije. Naravno, nema niti može biti znaka jednakosti između onih koji bi da s Bosnom dijele sazviježđe NATO-a i EU i onih koji još sjede na dvije stolice - između Moskve i Brisela.

Dakako, važno je podsjetiti da BiH s Hrvatskom doista dijeli hiljadu kilometara evropske granice i da je bosanski put u Evropu na zapadu, a ne istoku.

Ali, nakon svega, jasno je i da BiH može opstati samo u evropskom zagrljaju, a to nije nužno komšijski steg.

Valja to raščlaniti, posebno ako se susjedi otvoreno ili kamuflirano inertno stavljaju na stranu antibosanskih snaga u bh. državi i kao da jedva čekaju prvu priliku za njeno rasturanje. Prečesto zivkanje Milorada Dodika u Beograd, a Dragana Čovića u Zagreb, ne govori baš u prilog da se Srbija prije svega, a onda i ne sasvim evropski sazrela Hrvatska, doista ne miješaju u unutrašnja pitanja u BiH.

No, i Sarajevu bi najpametnije bilo da odmah prestane s prozivanjem Beograda, a posebno Zagreba, za unutrašnje političko vrenje u BiH i da se maši posla, dovršavajući Upitnik za članstvo u EU.

Uostalom, jasno artikuliran iskorak koji je, evo, u našoj zemlji napravila Kolinda Grabar-Kitarović pokušaj je da se anuliraju višemjesečne medijske i političke histerije zbog njenih nespretnih izjava ili stavova o Bosni, koji se ne podudaraju s viđenjem EU i Amerike.

Čak i uz potrebnu obazrivost i izoštreni vid - na kakvim to stolicama sjede Dodik i Aleksandar Vučić u Beogradu, Bosanci više nemaju alibi da se kriju iza paravana vlastite političke nepreduzimljivosti, pravdajući se nesavršenim Dejtonom.

Dobro, a ne savršeno jeste ono što već odavno treba Bosni.  

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.