KOLUMNE

Kovač na sudu!

Piše: Almasa Hadžić ([email protected])

31.1.2018

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Tomislava Kovača, ratnog ministra policije Republike Srpske i čovjeka od visokog povjerenja ratnog zločinca Radovana Karadžića.

Državnim tužiocima trebale su 22 godine da krenu u pravni obračun s čovjekom koji je bio alfa i omega policijskog pogroma tokom genocida u Srebrenici i koji se, dok su mnogi njegovi potčinjeni hapšeni i suđeni, svih ovih godina vješto krio od zakona.

Kovač je jedini general policije RS. Ono što je Ratko Mladić bio u vojsci, to je Kovač bio u njihovoj policiji.

Generalskim činom okitio se na osnovu ratnih zasluga, posebno onih u Srebrenici, za čije ubijene Bošnjake posljednjih dana uporno tvrdi da ne zna šta je s njima bilo, ko ih je pobio, sjekao i premještao njihova mrtva tijela.  

Slušajući kako pravda svoje ratne generalske zasluge, oni koji ne znaju, rekli bi da je Kovač u julu 1995. brao maline po Podrinju, a ne sastančio po Bratuncu i izdavao naredbe svojoj policiji da rame uz rame s pripadnicima VRS počini genocid nad srebreničkim Bošnjacima.

Upravo su pripadnici Brigade policije RS za specijalne namjene, čiji je komandant Ljubomir Borovčanin, u Hagu osuđen na 17 godina zatvora, zarobili i na stratišta sproveli nekoliko hiljada srebreničkih muškaraca. Ne samo oni, nego su po naredbama optuženog Kovača na krvavi zadatak u Srebrenicu došli i pripadnici zloglasnih „Škorpiona“, „Kajmana“ i drugih.

Optužnica protiv Kovača ohrabrenje je porodicama žrtava da katili njihovih najdražih neće ostati nekažnjeni makar pobjegli na kraj svijeta. To je i znak da treba vjerovati da će se državno pravosuđe obračunati s počiniocima ratnih zločina, bez obzira na to kojoj vjeri, naciji ili grupi pripadali i bez obzira na to koliko dugo se krili.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.