KOMENTAR DANA

Blokada zbog fotelja

Sjednica Parlamenta FBiH pokazat će ko su poslanici i političke stranke koje žele da rade za interese građana

Piše: Miralem AŠČIĆ

5.1.2019

Prijeti li Federaciji blokada, znat će se vrlo, već naredne sedmice kada je zakazana sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije, na kojoj bi parlamentarci trebali razmatrati usvajanje budžeta za 2019.po hitnom postupku.

Upravo će ova sjednica, ustvari, i pokazati ko su poslanici i političke stranke koje žele da rade za interese građana ili im je i dalje preča borba za fotelje i jeftini populizam.

A da su fotelje preče od interesa Federacije, već se može i naslutiti. Iako je do sjednice ostalo četiri dana najavljene su opstrukcije kada je u pitanju i sama konstituirajuća sjednica Parlamenta, a kamoli usvajanja budžeta koji je od interesa cijele Federacije.

Bez uvijek dogovorene vlasti na Federalnom nivou, opstruktivne SDA koja ne može prežaliti da nije dio većine u Parlamentu FBiH, teško je onda i očekivati da poslanici i razmatraju ovako važan dokument.

Pogotovo što nikada još iz SDA i HDZ BiH nisu dostavili ni imena šefova klubova, bez čega je nemoguće konstituirati novi saziv. Sve su to već smišljenje opstrukcije koje će, kako stvari stoje, rezulturati novim optužbama i blokadama.

Optužbe i teške riječi pale se već i kod imenovanja predsjedavajućeg Predstavničkog doma Elvira Karajbića, jer se tada pokazalo da je zakonodavna vlast moguća bez ove dvije stranke.

No umjesto da se pomire se činjenicom da su dio opozicije, da stranke okupljenje oko SDP imaju većinu, SDA i HDZ su se opredijelile na blokade..Teško je onda očekivati da se 9.janura bilo šta i promijeni osim da se donese odluka o prijevremenom finansiranju. Kako stvari stoje, tako će na kraju i biti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.