KOLUMNA

Ovce, vukovi i špijuni

Sreća da je državni tajnik Majk Pompeo poslao pismo u Sarajevo prije ove Lavrove priče i u njemu tražio usvajanje godišnjeg NATO plana

Arhiv

Piše: Erol AVDOVIĆ

19.1.2019

Američki komentator i znani advokat Mark Levin na svom Twitteru napisao je kako se politika Demokratske stranke o istrazi o ruskim vezama Donalda Trampa (Trump) mijenja: demokrati od stada ovaca postaju čopor vukova. Neko je već kazao da će 2019. godina biti “vučija godina”. Tako je to, nažalost, i u Americi.

Izgubljeni u prijevodu

Baš kad je Tramp prijetio uvođenjem vanrednog stanja, „New York Times“ je objavio priču kako je FBI (Federalni biro za istrage) još 2017. godine otvorio istragu protiv predsjednika zbog sumnje da Donald “radi za Ruse”. Američki novinari saopćili su to bez rukavica, kao mogućnost da je Tramp Putinov kooperant, da ne kažem špijun ili ruski agent

Pitanje je, doduše, da li je Tramp toga svjestan ili nije! Ali ono što ovaj američki predsjednik ponekad radi doista koristi Rusima. Već pet puta se sastao s Vladimirom Putinom, a da američka javnost još ne zna šta se razgovaralo na susretima “u četiri oka”; mnogi sumnjaju da su Rusi potajno snimili te razgovore, a Amerikanci nisu, jer to nije dozvolio predsjednik.

Ono što američki predsjednik ponekad radi doista koristi Rusima

Za razliku od njegovih prethodnika Baraka Obame (Barack) i Bila Klintona (Bill Clinton), pa i predsjednika Buša mlađeg (George W. Bush), koji su na sastanke s Rusima uvijek vodili precizne zapisničare, pa se u historijskim arhivima mogu naći transkripti njihovih razgovora s Jelcinom i Putinom, Tramp je dozvolio samo prevodiocima da budu uz njega. Ali im je kasnije lično oduzeo notese u kojima su zapisivali tok razgovora.

Zbirka državnih poniženja

Kremlj je, naravno, kuća tajni i ne može se očekivati da ćemo otuda saznati više. Rusi za sada podržavaju i svaku Trampovu zvaničnu verziju. No, siguran sam, otkrit će to neko iz američkog novinarskog bratstva, onog što ne servisira političare, već ih raskrinkava, kao što i treba.  

Otkako sam u ovoj zemlji, evo 26 godina, nikad nije bio ovakav januar, a da aktuelni šef Bijele kuće krajem prvog mjeseca pred oba doma američkog Kongresa nema godišnje obraćanje o jedinstvu američke nacije (State of the Union). Nikada, naime, predsjednik najmoćnije države na svijetu nije doživio takvu uvredu da Zastupnički dom - predsjedavajuća Nensi Pelosi (Nancy) - zatraži od njega da svoj govor pošalje u pisanoj formi, valjda na e-mail 435 članova Kongresa. Očito, ovaj predsjednik postaje nepoželjan u većinski demokratskom Kongresu.

Nije ovaj januar drugačiji samo zbog snijega, koga na ovoj atlantskoj polulopti fali, a ne radi se ni o posebnoj političkoj poledici, koje nikad ne nedostaje. Poseban je po (vjerujem) prolaznim duplim slikama koje nam se ukazuju zbog Trampove ambivalentnosti prema vrijednostima i poretku na koji smo svikli.

Da bi ga zaustavio u “antiameričkim poslovima”, „New York Times“ je objavio dokumentiranu priču kako je 2018., bez sve šale, Tramp najbližim saradnicima govorio da Sjedinjene Američke Države želi povući iz članstva u NATO-u?! Kao, on “ne vidi više svrhu postojanja” NATO alijanse.

Muzika je to za uši Rusima, mnogim u Beogradu, a bogami i nekima u Sarajevu!

Može li uopće neko zamisliti NATO bez Amerike?! Raspao bi se ovaj Sjevernoatlantski vojni, kao nekadašnji Sovjetski savez, u paramparčad. Amerika, naravno, ne može tek tako izaći iz NATO-a. Ne bez saglasnosti Senata (100 senatora, od čega su 53 republikanci), niti samo prostom senatskom većinom. Ali, Trampa je trebalo prozvati nakon njegovih vaninstitucionalnih i ovakvih ideoloških lutanja.

I Pentagon je odmah reagirao: “Mi smo 100 posto uz NATO”, rekli su u američkom ministarstvu odbrane. Da se zna – za svaki slučaj.

Američka javnost je, očekivano, nastavila kritizirati Trampa, pa je bivši glavni zapovjednik NATO-a, admiral Džejms Stavridis (James) rekao kako bi povlačenje Amerike iz ovog pakta “bio poklon stoljeća Putinu”.

Rusi jedva čekaju da se Amerika pokoleba. A možete misliti šta rade antiamerički politički gmizavci na Balkanu kad preko interneta pročitaju šta o tome faktualno piše vodeći američki dnevnik „New York Times“.

Potpuno komplementaran s Trampom i, ne čekajući mnogo, bio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, koji je, baš kao što je to 2014. godine ovdje, u Njujorku, izjavio za “Avaz”, ove sedmice naglasio, da je Moskva protiv ulaska Bosne i Hercegovine u NATO!

NATO protiv vučijih jazbina

Sreća da je državni tajnik Majk Pompeo (Mike) poslao ono pismo u Sarajevo prije ove priče i u njemu tražio usvajanje godišnjeg (NATO) plana. A dobro je i da je to postala opća izborna platforma za formiranje nove bh. državne vlasti. Jer, Amerika će, najkraće rečeno, biti i ostati sami Partenon NATO-a dok tog saveza bude bilo. A Tramp će biti i proći.

Moglo bi se čak dogoditi da Trampa kao skakavci “pojedu” i upravo društvene mreže i njegov omiljeni Twitter. To je ta instant pravda, koju vlastodršci i njihovi trabanti sve teže kontroliraju, iako je znaju dugo zloupotrebljavati. Opet se aktualizira i ozbiljniji scenarij - o “25. amandmanu” američkog ustava, koji daje pravo da se predsjednik opozove bez (duge) kongresne procedure; proglašavajući ga bez mentalnog kapaciteta da upravlja zemljom. A to znači da ne umije braniti američke vrijednosti i globalni poredak, kako je to opisano u antifašističkoj Atlantskoj povelji još 1941. godine.  

Zgodan je na koncu i upozoravajući citat slavnog američkog pisca i izvještača iz Drugog svjetskog rata Edvarda Mjuroa (Edward R. Murrow): “Nacija ovaca uvijek proizvede vladu vukova”. Vrijeme je demokratima da se probude.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.