KOMENTAR DANA

Ko pije, a ko plaća

Čak 18.477 građana moglo dobiti naknadu koja im život znači u ovo vrlo teško vrijeme, umjesto toga BiH je platila 7,28 miliona KM penala na neiskorištene kredite

Erdin Halimić. Avaz

Piše: Erdin Halimić / Avaz.ba

19.5.2020

Čak 7,28 miliona maraka Bosna i Hercegovina je prošle godine platila penale na neiskorištene kredite koje su državne institucije podigle za raznorazne projekte.  

Nije to, nažalost, nova priča u našoj državi, jer znamo da već decenijama naša država plaća ove penale, a sve zbog neefikasnosti državnog aparata za koji se odavno zna da je preglomazan i u kojem se često ne zna ni ko pije ni ko plaća.

Međutim, situacija je time gora što je BiH tih više od 7 miliona KM potrošila na nešto što se moglo izbjeći, i to samo adekvatnom i stručnom pripremom projekata. Podsjećamo, stručnjaci u ovoj oblasti ističu da je među najčešćim razlozima za kašnjenje koje se skupo plaća neadekvatno pripremljena dokumentacija projekta ili neriješeni imovinskopravni odnosi.

Tužno je da ova vijest dolazi u vrijeme pandemije koronavirusa i u vrijeme kad BiH ionako potresaju brojne afere koje se tiču trošenja državnog ili možda bolje reći narodnog novca.

Sve to ne bi bilo toliko skandalozno da BiH ne plaća penale na kredite koje ne umijemo da iskoristimo, a s druge strane planiramo nova zaduženja da bismo spasili ovo malo ekonomije koja je ruinirana pandemijom koronavirusa.

Brojni građani koji su ostali bez posla u ovo teško vrijeme mogu računati na pomoć s biroa u iznosu od 394 KM. Kad uzmemo iznos od 7,28 miliona KM i podijelimo sa 394, dobijemo podatak da je čak 18.477 građana moglo dobiti naknadu koja im život znači u ovo vrlo teško vrijeme. Međutim, taj novac otišao je u nepovrat, a na BiH je da pronađe novi kreditni angažman.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.