LIČNOST DANA

Princ Albert II: Snažna podrška olimpijskom Sarajevu

U BiH došao prema vlastitoj želji, rado prihvatio poziv da prisustvuje otvorenju Olimpijskog muzeja

Al. B.

Princ Albert: Dobio “Ključ grada Sarajeva”

Foto: Avaz


Posjeta princa Alberta II od Monaka BiH značajno je ustalasala društvenu i političku scenu u našoj zemlji, koju je već duže vrijeme pokrila koprena satkana od uvijek istih političkih tema, dogovora i rasprava. Istina, u posljednje vrijeme BiH je predmet interesiranja brojnih visokih zvaničnika, ali njima je to posao pa vjerujemo da put Sarajeva kreću ne baš posebno raspoloženi.  

Ali, princ Albert u BiH je došao prema vlastitoj želji, a poziv gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake rado je prihvatio. U Sarajevu je učestvovao u spektakularnom otvorenju Olimpijskog muzeja, simbola grada, bh. nacionalnog kulturnog spomenika, objekta koji podsjeća na Zimske olimpijske igre 1984. godine i neka ljepša i sretnija vremena.

Dugogodišnjem uspješnom sportisti i učesniku Olimpijskih igara, članu MOK-a, knezu od Monaka, za promociju, podršku i unapređenje sporta, sportskih aktivnosti grada i BiH na međunarodnom planu u sarajevskoj Vijećnici uručeno je priznanje “Ključ grada Sarajeva”.

Princ Albert II rođen je 14. marta 1958. u Monte Karlu. Sin je Renija III (Rainiera) i nekada poznate holivudske glumice Grejs Keli (Grace Kelly). Studirao je u SAD, gdje je diplomirao političke nauke, a govori francuski, engleski i njemački jezik. Jedan je od najmoćnijih i najbogatijih članova kraljevskih porodica u svijetu. Od 2005. godine je na čelu Kneževine, oženjen je i ima dvoje djece.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na