KOMENTAR DANA

Prekinite agoniju

Sve što su vlastodršci naučili u proteklih 25 godina jeste podizati kredite, od kojih mi kao država preživljavamo

Erdin Halimić. Avaz

Erdin Halimić

17.10.2020

Bosna i Hercegovina je pred bankrotom. To je rečenica koja odavno odzvanja u glavama brojnih ekonomista u našoj državi, ali koju je tako teško izreći u javnosti.

Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorava da će ekonomski pad ove godine biti i strmoglaviji nego što se ranije predviđalo. Problema napretek, neki već godinama poznati, drugi došli nepozvani, poput koronavirusa. Progresivni dio ekonomske struke od samog početka pandemije upozorava da vlast nema adekvatan odgovor.

Međutim, to nikoga od njih ne interesira. Znate šta je važno? Pa jučer je i zvanično počela predizborna kampanja i to je sad prioritet nad prioritetima. Koga briga za ekonomiju, siromaštvo, nezaposlenost, prognoze MMF-a i upozorenja stručnjaka?! Oni koji su nas u proteklih 25 godina i doveli do ove situacije, sve što žele je da zadrže pozicije.

Dovedeni smo do toga da BiH sebi sad ne može priuštiti novo zatvaranje ekonomije, koje bi možda bilo neophodno ukoliko se žele spasiti životi građana, s obzirom na to da brojevi oboljelih od koronavirusa ukazuju da se ova bolest nakon ljeta vratila još jača.

Sve što su vlastodršci naučili u proteklih 25 godina jeste podizati kredite, od kojih mi kao država preživljavamo. Ne mare ni za to ko će silne novce vraćati, a to su generacije i generacije iza njih. Međutim, i tome je nekad trebao doći kraj. MMF neće dopustiti kreditno zaduženje bez ispunjenja posebnih uvjeta - jasan su znak toga. Najava Evropske unije da će razmisliti o nastavku finansiranja brojnih projekata u BiH alarm je za uzbunu. Ili?

Ali ne, ništa od gore navedenog neće spriječiti predizborni cirkus i izobilje plakata na ulicama bh. gradova. Stranke će uvijek naći novca iz „crnih“ fondova za finansiranje vlastite promocije, a u nadi da će produžiti svoju vladavinu za još minimalno četiri godine. Do tada - sabura. Zato, izađite na izbore, ne dozvolite da vaš glas iskoristi neko drugi za produbljivanje ove agonije i njihove vladavine, koja svakim danom sve više urušava temelje naše domovine, jedne jedine.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.