KOMENTAR DANA

Bosanci imaju razlog za radost

U ratu je bio jedan od vodećih glasova osude velikosrpske agresije na našu zemlju

Danijal Hadžović. Avaz

Piše: Danijal Hadžović

9.11.2020

Nakon tri dana nedoumica i napete utrke, prekjučer je potvrđeno da će Džo Bajden (Joe Biden) pobjedu odnijeti i u Pensilvaniji, svojoj rodnoj državi, koja mu donosi presudne elektorske glasove i potvrđuje njegov izbor za predsjednika. 

Ova vijest izazvala je salve oduševljenja i pozitivnih komentara u Bosni i Hercegovini. Političari, intelektualci i javne ličnosti utrkivali su se ko će izraziti veće oduševljenje zbog Bajdenove pobjede, a u čast novoizabranog američkog predsjednika osvijetljena je bila i sarajevska Vijećnica.

Iz bh. ugla, dva su bitna razloga za slavlje. Prvi je onaj globalni. Nakon četiri godine Trampove (Trump) politike konfrontacije s drugim državama, nepoštivanja međunarodnih sporazuma, trgovinskih ratova i samovolje na globalnom, a kreiranja društvenih sukoba i podjela na unutrašnjem planu, SAD na svoje čelo dobiva pristojnog čovjeka, koji od prvog trenutka najavljuje da će pomiriti zemlju i biti predsjednik svih građana, što je Americi, ali i svijetu, u ovom trenutku prijeko potrebno.

Drugi razlog je direktniji. Bajden je dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine. U ratu je bio jedan od vodećih glasova osude velikosrpske agresije na našu zemlju, kao i indolentnog ponašanja Zapada, odlično je upućen u historiju i odnose u BiH, a svoju privrženost dokazao je i 2009., kada je, kao potpredsjednik SAD, posjetio Sarajevo. 

Nakon godina Trampove rezervirane i distancirane politike prema ostatku svijeta, sa zapadnim Balkanom kao potpuno zapostavljenim područjem, očekuje se da će administracija novoizabranog predsjednika daleko veću pažnju posvetiti Bosni i Hercegovini i regionu te u većoj mjeri nastojati suzbiti širenje ruskog utjecaja i separatističkih politika, koje su u vrijeme Trampa poprilično dobile na zamahu.

Pred Bajdenom sada slijede veliki izazovi - izvući zemlju iz krize uzrokovane COVID-19 pandemijom, ujediniti duboko podijeljenu naciju i vratiti povjerenje svijeta u multilateralizam i međunarodnu saradnju. Sretno, predsjedniče!


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.