KOMENTAR

Anarhija all over Bosnia

BiH jedina uz Orbanovu Mađarsku iz Evrope nije pozvana na Samit za demokratiju u Bijelu kuću, no nikoga u našoj zemlji nije čak ni briga za to

Sarajevo. Ilustracija

Piše: Ema Maslo

27.11.2021

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) polovinom decembra organizira Samit za demokratiju. Nisu pozvani Viktor Orban, Vladimir Putin i još nekolicina antidemokratskih lidera svijeta. A, da... Nema ni Bosne i Hercegovine i njenih predstavnika na spisku od 110 zemalja koje će u Vašingtonu govoriti o demokratiji.

Kako je navedeno iz Stejt departmenta, učesnike čine već ostvarene, kao i demokratije u usponu, civilno društvo i privatni sektor, a dio svjetske javnosti očekuje da doprinese zaustavljanju urušavanja demokratije, kao i prava i sloboda.

Od cijele Evrope, samo Mađarska i BiH nisu pozvane u Bijelu kuću, no ono što posebno iritira je činjenica da nikoga u našoj zemlji nije čak ni briga za to. Izostali su bilo kakva akcija, reakcija, lobiranje ili bilo šta drugo u sferi diplomatskih odnosa.

U svoj buri aktuelne političke blokade i Dodikovog napada na državu, s tiranijom nacionalnih stranaka ogrezlim u korupciju i kriminal, rejting BiH u međunarodnim krugovima nikada nije bio niži.

Ovo je jasan pokazatelj kako tzv. patriotske snage i lideri na vlasti rade na očuvanju i afirmaciji BiH i onda se čudimo kako Mile prijeti BiH. Oni odavno, ako su to činili ikada, ne rade svoj posao. To je, u samom konceptu, i suština demokratije, ali i slobodnih izbora koji se temelje na transparentnosti i osiguravanju da će izabrani predstavnici zaista i vršiti svoju dužnost.

U BiH odavno nije na snazi poštivanje prava i anarhija je preuzela glavnu riječ, pa što bi nas onda Bajden ili bilo ko zvao? Rezultat ovakvog drskog i ignorantskog odnosa lidera prema BiH i njenim građanima predstavlja izrugivanje osnovnim postulatima demokratije.

A dok se na turneji po dijaspori nahuškavaju botovi zarad ličnih interesa, nama ostaje samo da pjevamo „Anarhija all over Bosnia“.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.