KOMENTAR DANA

Pospremanje na Balkanu

Svjetski sud sada je i pravno zaokružio priču o kompletnom civilnom i vojnom rukovodstvu RS

Ratko Mladić. AFP

Alen Bajramovic
Piše: Alen Bajramović

10.6.2021

Međunarodni rezidualni mehanizam potvrdio je kaznu Ratku Mladiću, jednom od kreatora zla iz 90-tih i ideologije terora, progona, etničkog čišćenja i genocida.

Demokratski dio svijeta davno je osudio, sporo i neefikasno pokušavao i spriječiti zlo koje su kreirali i provodili od Tomašice do Srebrenice, a svjetski sud sada je i pravno zaokružio priču o kompletnom civilnom i vojnom rukovodstvu RS. Međutim, ako je većina u BiH očekivala da prvostepena presuda komandantu VRS bude potvrđena, mnoge su možda iznenadile reakcije koje su uslijedile odmah nakon što je sutkinja Nijambe Mladiću naredila da sjedne.

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) među prvima je presudu ocijenio historijskom i pozvao lidere u regionu da je poštuju. Istovremeno, Bajden je pripremio i dodatne sankcije pojedincima koji ugrožavaju mir, stabilnost ili teritorijalni integritet bilo koje države na zapadnom Balkanu.

Nedvosmislene i snažne poruke svijeta samo na prvi pogled mogu predstavljati iznenađenje. One su potvrda ranijih signala novog, snažnijeg uključivanja međunarodne zajednice, posebno SAD, u pospremanje na Balkanu.

Poruke visokih međunarodnih zvaničnika precizno su i adresirane, sve “igrače” na ovdašnjoj političkoj pozornici svijet je davno upoznao, a sada je na njima, političarima iz BiH i Srbije, da biraju put kojim žele ići. Poštivanje međunarodnog prava, kažnjavanje negiranja genocida i ratnih zločina i poštivanje žrtava, ali i granica na Balkanu ili prijetnje novim zločinima, mržnja, non-paperi, izolacija i sankcije.

Zato je tačno da je presuda neuporedivo važnija od oronulog generala, jer predstavlja raskrsnicu nakon koje će biti sasvim jasno kuda idemo.    


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.