KOMENTAR DANA

I nakon izbora - izbori...

Birali smo sebi politički servis koji će 24/7 biti na usluzi nama, građanima

Erdin Halimić. Avaz

Piše: Erdin Halimić

19.11.2020

I nakon što se slegne izborna prašina i stranački botovi sa svih strana prestanu spamati na društvenim mrežama, ostat će ista ona stara Bosna i Hercegovina.

Praznik demokratije je iza nas, a šta je ispred? Na ovo pitanje nije moguće dati konkretan odgovor, moguće je samo napraviti presjek stanja i pretpostaviti šta će se dešavati u skorijoj budućnosti. Proći će i nekoliko mjeseci da pobjednici s pravom zauzmu svoje pozicije, a nadati se da će od prvog dana početi raditi.

Svaki novi načelnik na početku mandata trebao bi provesti anketu među mještanima koji su ga izabrali i pitati njih koji je to problem koji ne može čekati rješenje. Jer ne treba zaboravljati da su upravo lokalni izbori iza nas i da smo birali sebi politički servis koji će 24/7 biti na usluzi nama, građanima.

Da to većina građana i shvata, pokazalo se na izbornom rezultatu SDA u Sarajevu, jer ne treba zaboraviti da je ova politička opcija na lokalne izbore izašla sa sloganom „Snažna SDA - snažna BiH“. Dakle, ni riječi o lokalnim zajednicama, već ista ona mantra nacionalnog očuvanja koja očito nije prošla na ovogodišnjem lokalnom nivou.

Građani sad od novoizabranog političkog servisa moraju zahtijevati parkove, parkinge, bolje saobraćajnice, bolje snabdijevanje vodom, viši nivo čistoće u lokalnim zajednicama... Moramo zahtijevati i administraciju koja će biti na usluzi građanima, a ne da postoji samo radi sebe.

Uspon novih manjih političkih stranaka i pad nekih velikih historijska je prilika i za nas i za njih. Ukoliko sad nakon lokalnih izbora uspijemo primorati lokalni nivo da radi za nas, možda ćemo onda i na općim izborima izabrati ljude koji će raditi u interesu države, a ne svoje političke partije i svom ličnom.

Do tada imamo još dvije godine, ostaje nam nada da ćemo opće izbore 2022. dočekati u ljepšim, čišćim i uređenijim lokalnim sredinama.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.