LIČNOST DANA

Angela Merkel: Kancelarka slobodnog svijeta

Uspjesi je nisu promijenili. I dalje stoji u redu za litar mlijeka, zajedno sa sugrađanima

Merkel: Dobila nadimak Čelična djevojčica. Agencije

Piše: E. Sk.

24.11.2020

Helmut Kol (Kohl), nekadašnji njemački kancelar, Angelu Merkel nazvao je Mädchen (djevojčicom). Kada je preuzela Kršćansko-demokratsku uniju (CDU) 2001., bili su u opoziciji, a od 2005. je Merkel kancelarka Njemačke.

Ako je kraj 20. stoljeća obilježila britanska premijerka Margaret Tačer (Thatcher), Čelična lejdi, onda je početak 21. stoljeća pripao Angeli Merkel, Čeličnoj djevojčici.

U prvoj petoljeci  mandata Merkel se u konkurenciji francuskog predsjednika Sarkozija (Sarkozy) i premijera Italije Berluskonija (Berlusconi) izborila za njemačku poziciju broj jedan unutar EU. Njena popularnost je brzo rasla.

Na kraju prve decenije kancelarskog posla borila se s migrantskom krizom. Njemačko društvo se polariziralo, a njena popularnost je bila u padu. Ipak, 2015. ju je magazin “Times” proglasio “Osobom godine” ili “Kancelarkom slobodnog svijeta”.

Uspjesi je nisu promijenili. I dalje je ista Angela Merkel koja stoji u redu za litar mlijeka, zajedno sa svojim građanima. U doba pandemije koronavirusa njena popularnost je naglo porasla i već sada slovi kao glavna favoritkinja na izborima 2021. Angela Dorotea Merkel (Dorothea) rođena je 17. jula 1954. godine u Hamburgu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.