LIČNOST DANA EMIN SOFTIĆ

Naš respirator u Velikoj Britaniji

Osim dijelova za autoindustriju, u novoj firmi će se proizvoditi bh. respiratori, ali i drugi medicinski uređaji

Emin Softić: Vođa razvojnog tima u TMD grupaciji. Arhiv

Piše: H. Č.

21.12.2020

Uspješno testiranje prototipa mehaničkog ventilatora za intenzivnu njegu u Velikoj Britaniji, u Centru za testiranje i evaluaciju (MD-TEC), u TMD grupaciji u Gradačcu, gdje je prvi bh. respirator izrađen, te visoke ocjene u njegovoj primjenljivosti, odnosno u očekivanju „C“ broja i početka serijske proizvodnje uređaja koji je prijeko potreban našim medicinskim ustanovama, u Gradačcu je digao na noge menadžment i konstruktore TMD-a.

Nakon pohvala koje su dobili i u MD-TEC-u, da njihov uređaj postiže izuzetan nivo funkcionalnosti i upotrebljivosti, te pohvala koje su stigle od britanskog ambasadora u BiH Metjua Filda (Matthew Field), razvojni tim i menadžment već su poduzeli nove korake.

Čim dobiju ''C'' znak, kreću sa serijskom proizvodnjom bh. respiratora.

U tom smislu, u TDM grupaciji u gradačačkoj poslovnoj zoni, odnosno u firmi „Kovgrad”, formirana je nova firma za proizvodnju medicinskih uređaja TMD-MCD. To opet znači - novi proizvod, novi strojevi, nova radna mjesta. Stručnjaci TMD-a ne boje se novih izazova, naprotiv, prvi bh. respirator dao im je krila.

Emin Softić magistar je mašinskih nauka. U TDM-u je kao mladi inžinjer radni odnos zasnovao prije 12 godina. Sada se nalazi na mjestu tehničkog direktora i na čelu razvojnog tima.

Rođen je 1981. godine u Dubokom Potoku kod Srebrenika, oženjen je i otac dvoje djece.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.