KOMENTAR DANA

Migrantska tragedija

Za to vrijeme EU nastavlja insistirati da se migranti smjeste u “Biru”, a Vijeće ministara, kao i prethodnih godina, nema nikakvu suvislu ideju šta činiti, dok se lokalne vlasti u Bihaću i Krajini nastavljaju boriti da zaštite svoje stanovništvo

Migranti na Lipi. Avaz

Piše: Danijal Hadžović

2.1.2021

Novu 2021. godinu Bosna i Hercegovina dočekuje s još jednom migrantskom dramom koja sada već počinje ličiti na tragediju bez kraja. Stotine migranata u novu godinu ušle su bez smještaja. Na površinu ponovo izlaze sva nesposobnost, javašluk i neodgovornost institucija nadležnih za rješavanje ovog problema, u prvom redu Vijeća ministara, posebno Ministarstva sigurnosti sa Selmom Cikotićem na čelu.


Montiranje šatora

Tako je u svega nekoliko dana Vijeće ministara promijenilo nekoliko planova o smještanju migranata. Nakon propalog plana, praćenog žestokim protestima mještana, da se migranti smjeste kod Konjica, zatim ideje da se ponovo smjeste u “Biru”, u centar Bihaća, čemu su hiljade građana na protestima rekle odlučno ne, opet je uslijedila improvizacija, pa su sada, s ciljem pomoći migrantima, pripadnici Oružanih snaga BiH počeli s montiranjem šatora na ''Lipi''.

Za to vrijeme EU nastavlja insistirati da se migranti smjeste u “Biru”, a Vijeće ministara, kao i prethodnih godina, nema nikakvu suvislu ideju šta činiti, dok se lokalne vlasti u Bihaću i Krajini nastavljaju boriti da zaštite svoje stanovništvo.


Danijal Hadžović. Avaz

Sigurnosna bomba

Ako ulazak nekoliko hiljada ilegalnih migranata u BiH i nije odgovornost domaćih institucija, one su dobrano doprinijele tome da migrantska kriza u BiH poprimi zastrašujuće forme. Umjesto adekvatnog smještaja, kontrole kretanja i odlučnog sankcioniranja delinkvenata među migrantima, nadležne institucije su domaće stanovništvo i njihovu imovinu prepustile na milost i nemilost kriminogenih pojedinaca.

Posljednja u nizu kriza, gdje vlasti nisu u stanju naći ni smještaj za gotovo hiljadu ljudi, jasno pokazuje da one još manje mogu biti u stanju zaštititi vlastito stanovništvo. S te strane, strah mještana Bihaća i Bradine da će se smještanjem migranata u njihova mjesta stvoriti nova sigurnosna bomba potpuno je i opravdan i tačan, jer su duboko svjesni da oni koji vode zemlju neće uraditi ništa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.