KOMENTAR DANA

I nerad vlasti ubija, zar ne?

Jučer je bilo 18 mrtvih od korone, zašto to nije alarm vlastima da hitno nabave vakcine

I nerad vlasti ubija, zar ne?. Arhiv

Piše: T. Lazović

16.1.2021

Posljednjih nekoliko sedmica broj novozaraženih koronavirusom u blagom je padu u Bosni i Hercegovini. Umjesto nekoliko hiljada, svaki dan se evidentira nekoliko stotina zaraženih opasnim virusom. No, broj umrlih je i dalje zabrinjavajući. Samo jučer je prijavljeno 18 smrtnih slučajeva.  

Ko se sjeća ratnih vremena, recimo, opsade Sarajeva, zna da je 18 mrtvih u jednom danu i za to vrijeme bilo više nego puno. Osamnaest je porodica izgubilo nekog najbližeg.

Nema nikakvog prostora niti razloga za likovanje ili samodopadnost koje pokazuju pojedinci tvrdeći da je blagi pad broja zaraženih u odnosu na susjedne države rezultat mjera koje su donijele vlasti ili nečije stručnosti. Za manje od godinu u BiH je od koronavirusa umrlo više od 4.300 osoba, hiljade su prošle s teškim i srednje teškim simptomima ovog oboljenja. Po smrtnosti smo i dalje u samom svjetskom vrhu.

Zdravstveni sistem u Bosni i Hercegovini se, zahvaljujući predanosti i odgovornosti pojedinaca, ljekara i medicinskih radnika, hrabro borio i bori protiv virusa, ali pokazalo se da je tu vrlo malo sistema, a mnogo više propuha i sujeta. To što je krivulja u padu, nije nikakva garancija da će tako biti i narednih mjeseci, pa bi se, „k'o biva“, vlasti mogle komotno ponašati kao što su se ponašale u vezi s nabavkom vakcina.

Svaki dan kašnjenja, svaki dan produžavanja ovog nivoa zaraženosti i smrtnosti znači desetine, stotine mrtvih i ožalošćenih. Ko i na osnovu čega ima pravo ili savjesti da likuje, da se hvali i pokušava na tome sakupljati političke poene? Ko je i na bazi čega odlučio da BiH ima prostora da vakcine čeka, a ne bori se za njih?

Davno, mjesecima prije nego što su i odobrene vakcine, države koje vode brigu o svojim građanima su imale i dogovorile nabavku potrebnih količina spasonosnog cjepiva. Demagogija kojom se žele opravdati nezapamćena neodgovornost i ugrožavanje zdravlja stanovništva jeftin je pokušaj da se sakrije odgovornost za smrt stotina ili hiljada onih koje će korona pokositi prije nego što se u BiH vakciniše potrebna populacija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.