LIČNOST DANA

Mirsad Siručić: Maratonac za Srebrenicu

Nikad neće napustiti rodni grad i državu

Siručić: Ne trči za medalje. Avaz

Piše: S. Smajlović

26.1.2021

Trčati za rodni grad s majicom na kojoj piše „Jedan grad, jedna ljubav - Srebrenica“ i kada vidim osmijehe na licima ljudi i da im je drago da neko iz Srebrenice učestvuje na polumaratonskim i maratonskim utrkama u BiH i regionu, nekako dobijem volju i snagu da na tim utrkama dam sve od sebe i više treniram, kaže Mirsada Siručić (33), diplomirani pravnik i jedini srebrenički maratonac.   

Osim porodice, rodnog grada i BiH, iz kojih, kako kaže, nikada i nigdje neće otići, niti je o tome razmišljao, maraton je njegova treća ljubav. Ovim sportom bavi se skoro deceniju i po, bez trenera i matičnog kluba.

Kaže da je trčanje maratona, kao i svaki sport, skupo, a duge staze zahtjevne, što zahtijeva veliku fizičku i psihičku spremnost. S obzirom na to da nije član nijednog kluba, sam trenira i na takmičenjima snosi troškove. Na raznim domaćim i regionalnim takmičenjima promovira svoj zavičaj i njegove turističke destinacije. Ne trči za medalje i plasman visokopozicioniranog mjesta. Trči za porodicu, Srebrenicu, grad genocida iz kojeg mnogi odlaze, i lično zdravlje.

Zbog obaveza na poslu, rukovodioca u JKP „Polet“ Srebrenica, prema supruzi i kćerki, nastoji svaki drugi dan, bez obzira na vremenske prilike, pretrčati najmanje 15 kilometara. Nada se da će ga i ove godine, na barem dva velika državna i regionalna takmičenja, kao i do sada, njegovi sugrađani ispratiti i bodriti.




Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.