KOMENTAR DANA

Glasovi iz zadnjih vagona

Uvijek se u Bosni znalo da se bolje ugrije onaj ko je bliže vatri, pa ni prekobrojna administracija ne mora brinuti

Prosječan građanin BiH davno je prestao brojati nove rupe na svom kaišu. Avaz

Piše: A. Bajramović

3.2.2021

Prosječan građanin BiH davno je prestao brojati nove rupe na svom kaišu i evidentirati sve ono što mu se sručilo na nejaka pleća i novčanik kroz koji vjetrovi pušu. Kao da je davno shvatio i pomirio se sa sudbinom da svaku nevolju ostali nekako moraju preživjeti, a on samo ako uspije.

Oguglao na sve udarce, od poreza i akciza, do svakojakih naknada, taksi, odbitaka, pognute glave, šutke korača i kroz pandemiju, trpeći i nove muke koje ga snalaze kroz svakodnevna poskupljenja onoga bez čega ne može.

Dok je Međunarodnog monetarnog fonda i banaka, vlasti se puno ne sekiraju, pa ih ni poskupljenja ne uznemiravaju mnogo. Zašto bi se neko s dvadesetak penzija ili radničkih plaća za jedan mjesec na računu nasekirao zbog cijene riže ili junetine!?

Uvijek se u Bosni znalo da se bolje ugrije onaj ko je bliže vatri, pa ni prekobrojna administracija ne mora brinuti. 

- U ovoj zemlji se više nećemo dijeliti na Bošnjake, Srbe i Hrvate, već na budžetske korisnike i ostale” - kazao nam je nedavno jedan od obrtnika. 


Alen Bajramović. Avaz

Umjesto radnicima, novac iz budžeta namijenjen prevazilaženju stanja zbog pandemije usmjeren je firmama, odnosno vlasnicima, pa će i oni krizu nekako predeverati.

Čast izuzecima, ali trgovci će se snalaziti primjenjujući taktiku “puzajućeg” rasta cijena i tamo gdje za to nema potrebe, ugostitelji će kroz cijene kafe pokušati nadoknaditi izgubljeno, a preteško breme i dalje nose oni koji nemaju ništa ili ono što dobiju pokušaju “razvući” od petog do petog, slušajući “utjehe” kako mu mizerna penzija ili plaća neće biti snižena. A niža ne može biti.

Svi smo u jednom vozu koji juri ka provaliji, jer mašinovođa ne zna kuda nas vodi. Glasovi onih iz zadnjih vagona se više i ne čuju. Nezaposleni, penzioneri, demobilisani borci, invalidi, radnici s plaćama koje uskoro ni za hljeb neće biti dovoljne - šute.

Ili smo definitivno odustali, ili smo u stanju poput onog iz poznate narodne priče kada je bešćutni vladar shvatio da je opasno kad narod zašuti.     

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.