KOMENTAR DANA

Muke povratničke

Mrtvi se vraćaju u tabutima nakon prekopavanja masovnih stratišta, a živi su rasuti po cijeloj planeti...

Edin Skokić. Avaz

Edin Skokić

28.2.2021

Ustavna obaveza proistekla iz Aneksa 7, povratak svih na svoje, nikada nije realizirana. Potpisnici Dejtonskog mirovnog sporazuma znali su da se taj aneks nikad neće realizirati, pogotovo kada je u pitanju područje na kome su vršene masovne egzekucije i etničko čišćenje i koje se zove samo po jednom konstitutivnom narodu.

Mrtvi se vraćaju u tabutima nakon prekopavanja masovnih stratišta, a živi su rasuti po cijeloj planeti... Oni najhrabriji koji su se odvažili da početkom dvijehiljaditih dođu na svoje u tom entitetu su građani trećeg, četvrtog ili petog reda.

U domenu ekscesa ili incidenta je njihovo zapošljavanje u institucijama ili javnim preduzećima. Zbog toga je povratnika u bh. entitet RS sve manje, jer se od obnovljenih kuća ne živi. Štaviše, sve kuće, uprkos silnim donacijama, nikada nisu „uspravljene“.

Godine će učiniti svoje, a etničko čišćenje će za deceniju ili dvije biti verificirano. Ostat će pusti krajevi i priče o ljudima koji su tu živjeli.

Ono što nije ostvareno u ratu, kontinuirano se provodi u miru. No, na šta računaju oni koji govore da je BiH od Une do Drine?

Zar u ovih 25 godina postdejtonskih kriminalnih privatizacija i bogaćenja tajkuna nisu mogli osmisliti model o(p)stanka povratnika. Radna mjesta u svojim lokalnim zajednicama otvarali su prognanici koji su preživjeli i koji su se snašli u tuđini.

I dalje će povratnici deklarativno dobivati podršku, ali će praktično biti pušteni niz Drinu - kao i 1992. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.