KOMENTAR PETKOM

Četvorka na kisiku

Botovi i zvaničnici SDA nabačene lopte spremno su dočekali i sada cijepaju Fortinu mrežu iz svih uglova

Edin Forto. Agencije

Fadil Mandal
Piše: Fadil Mandal

12.3.2021

Zatvoren negdje u kancelarijama Vladine zgrade na obali Koševskog potoka, premijer Sarajevskog kantona vjerovatno se hvata za glavu i konta - što li mi je ovo trebalo!

Edin Forto, zasigurno, ni sam nije očekivao da će treći val pandemije korone udariti tako žestoko, da će bolnice biti pune oboljelih, a da će u martu 2021. pod njegovim prozorima, umjesto cvrkuta ptica koje najavljuju skoro proljeće, trubiti i protestirati gnjevni ugostitelji kojima Vlada zatvara objekte i ograničava rad u kampanji sprečavanja širenja koronavirusa.

Sve dobre političke ideje, deklaracije i planovi vladajuće četvorke u najbogatijem kantonu u Federaciji u protekla dva mjeseca razbijaju se poput morskih valova o hridi virusa koji na koljena baca i puno jače ekonomije nego što je BiH.

To može biti solidan alibi za dosadašnje skromne rezultate „najbolje vlade ikad“, ali isto tako znamo da se samo u velikim utakmicama rađaju zvijezde i rasni golgeteri, a Forto to, prema svemu sudeći, neće postati ni do kraja prvenstva koje se igra još najmanje dvije godine.


Latinska poslovica kaže Calamitas nulla sola - nijedna nesreća ne dolazi sama. Tako je i s četvorkom. Nije im, nesretnima, dosta što korona pravi dar mar u Kantonu kojim suvereno vladaju, što se i među njima pojavljuju prve personalne pukotine, nego se niotkuda pojavila i afera s kandidaturom „političke analitičarke“ Ivane Marić za dogradonačelnicu Sarajeva ispred Naše stranke.


I botovi i zvaničnici SDA su u ekstazi. Nabačene lopte spremno su dočekali i sada cijepaju Fortinu mrežu iz svih uglova. Zluradi navijači bi rekli - vraćaju im milo za drago, jer se ništa poštenije i uljudnije nisu ponašali ni jurišnici četvorke dok je Kantonom vladala prethodna vlada koju je vodio Mario Nenadić, a u kojoj su većinu ministarskih mjesta zauzimali kadrovi SDA.


Medicinskim rječnikom kazano, Vlada četvorke trenutno je na kisiku, a njen eksponent, pulen Naše stranke i premijer Edin Forto djeluje ošamućeno.


Većina publike još navija da ne završe na političkom respiratoru, ali krajnji ishod je, kao i kod korone, neizvjestan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.