KOMENTAR PETKOM

Hajka na Ustavni sud

Klasičnom zamjenom teza u fokusu javnosti odjednom je Zlatko Knežević, a nisu Fadil Novalić ili Zoran Tegeltija

Fadil Mandal
Piše: Fadil Mandal

19.3.2021

Knežević, Novalić i Tegeltija. Arhiv

Nema tog dobrog i korisnog rješenja od kojeg botovi SDA i njeni medijski trabanti neće napraviti problem. Sve što nije na fonu populističke matrice vladajuće bošnjačke stranke osuđeno je na neselektivnu baražnu vatru višecjevnih SDA-ovih bacača političkih laži i obmana.

Sad je na redu Ustavni sud. Kuka i motika se digla da satre integritet i ugled ove institucije jer su njeni uposlenici organizirano, uz asistenciju ministarstava vanjskih poslova BiH i Srbije i uz podršku kolega iz Ustavnog suda Srbije, autobusom otišli u Užice da se vakcinišu protiv koronavirusa.

Kroz šumu neutemeljenih optužbi nekako se probio glas predsjednika Ustavnog suda Zlatka Kneževića, koji je podsjetio da su o svemu izdali saopćenje, da ništa nisu sakrili od javnosti i da se on mogao sam vakcinisati u Beogradu, ali da nije želio.

”Ja znam da je dobar dio, recimo, zaposlenih u organima BiH vakcinisan ili u Zagrebu ili u Beogradu po raznim osnovama. Ja nisam želio da dijelim one iz RS i one iz FBiH”, kazao je Knežević.

Džaba iskrenost i džaba ljudski, integrativni pristup. Internet-jurišnici donijeli su presudu i prije iznošenja bilo kakve odbrane prozvanih, jer za njih nisu krivi, naprimjer, Vijeće ministara ili Vlada Federacije BiH, koji mjesecima nedopustivo kasne s nabavkom vakcina koje su jedina nada u spas hiljada života, a jeste kriv Knežević, koji se potrudio da na legalan način zaštiti zdravlje i živote uposlenika državne institucije prvog ranga, kakav je Ustavni sud BiH.

Na djelu je klasična zamjena teza.

Odjednom je u fokusu javnosti Knežević, koji je vakcinacijom svih uposlenika smanjio rizik da Ustavni sud, u najcrnjem, ali prilično realnom scenariju, ostane bez kvoruma za normalan i legalan rad, a izvan pažnje javnosti su, makar i na nekoliko dana, suptilno sklonjene najodgovornije glavešine, federalni premijer Fadil Novalić i čelnik Državne vlade Zoran Tegeltija.

Zato nije zgoreg ponoviti općepoznatu činjenicu da su nas upravo njih dvojica svojom nesposobnošću dovela u situaciju da svakodnevno prebrojavamo nove mrtve i bolesne od koronavirusa, a da još nemamo niti jedne vakcine, osim onih koje su donirali Aleksandar Vučić, Borut Pahor i Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan).

Pametnom ne treba puno objašnjavati o čemu se ovdje radi. A ostrašćeni kerberi vlasti su ionako već izabrali stranu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.