KOMENTAR DANA

Svjetlo na kraju tunela

Namjenska industrija svakako je jedna od grana koje postižu odlične rezultate

Prva bh. samohodna haubica H-155. Avaz

Piše: Alen Bajramović

6.4.2021

Prva bh. samohodna haubica H-155, proizvedena u kompaniji BNT TMiH u Novom Travniku, uskoro bi mogla postati dio arsenala vojske Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ova vijest, u moru loših, potvrda je da ova zemlja još ima dovoljno stručnih ljudi koji vlastitim znanjem mogu iskoračiti na zahtjevno tržište mnogo bogatijih država, ali i osvijetliti izlaz iz tunela kroz koji, posebno tokom pandemije koronavirusa, korača bh. ekonomija.

Namjenska industrija svakako je jedna od grana koje postižu odlične rezultate, jedan je od najvećih izvoznika koji ne posustaju ni tokom pandemije. Osim Novog Travnika, Bugojno s novom vrstom granate, ali i Konjic, Goražde i Sarajevo na listi su lokacija koje svake godine povećavaju proizvodnju i šire kapacitete, a u teškim vremenima kad građani ostaju bez posla, jedni su od rijetkih koji otvaraju nova radna mjesta.

Alen Bajramović. Avaz

Prema najavama iz Ministarstva industrije i energetike FBiH, izgradnja fabrika namjenske industrije planirana je i u Živinicama i Mostaru.

Još od vremena pećinskog čovjeka, veći utjecaj u zajednici imao je onaj čija je toljaga bila duža i tvrđa. Bitno drugačije nije ni danas, kada su naoružanje i municija veoma traženi u svijetu. Suviše smo mali da utječemo na to da cvijeće postane traženije od metka, a u proizvodnji cvijeća i nemamo neke kapacitete i tradiciju.

Zato su ulaganje u namjensku industriju te podrška domaćim stručnjacima u radu na projektima proizvodnje sofisticiranijeg naoružanja jedan od načina za poticanje intenzivnijeg zapošljavanja, većeg izvoza i izlaska iz krize.



Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.