LIČNOST DANA

Nermin Džindić: Ministar koji ima rješenja

Uspio je pregovaračkim umijećem i autoritetom umiriti potencijalno opasan sukob između EPBiH i sindikata rudara

Džindić: Rukovodi velikim ministarstvom. Avaz

Piše: E. H.

21.5.2021

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić od početka svog mandata pokazao je da ima rješenja za radničke probleme.

Džindić je tako prije dva dana uspio svojim pregovaračkim umijećem i autoritetom umiriti potencijalno opasan sukob između „Elektroprivrede BiH“ i sindikata rudara u FBiH. Posredovanjem između ove dvije strane spriječio je i potencijalni udar na građane u vidu povećanja cijene električne energije. Postignuti dogovor zadovoljio je i rudare, ali i „Elektroprivredu BiH“, a po strani je ostala uloga koju je imao Džindić.

Inače, Džindić rukovodi velikim ministarstvom, u kojem su brojni resori koji su odranije bili problematični. Bezbroj radnika propalih preduzeća dobilo je uvezan radni staž i otišlo u zasluženu penziju upravo zahvaljujući ministru Džindiću. On je nesebično iz godine u godinu snagom argumenata „tjerao“ svoje kolege u Vladi FBiH da glasaju za njegov plan uvezivanja staža radnicima u Federaciji.

U sektoru namjenske industrije napravio je ogromne pomake, a u vrijeme njegovog mandata povećan je izvoz municije i naoružanja. Ni pandemijska 2020. godina nije omela namjensku industriju, koja je pod rukovodstvom ministra Džindića ipak ostvarila zacrtane planove i najavila povećanje proizvodnje i izvoza.

Međutim, posao koji radi ima velike izazove i opasnosti, a dokaz za to je i podmetanje elektronske naprave za praćenje pod automobil koji koristi. Neki ovaj, još do kraja nerazriješeni slučaj povezuju i s plinskim lobijem u Federaciji, koji očito ne želi dobro ni ministru Džindiću, ali ni građanima Bosne i Hercegovine.

Ministar Džindić rođen je 11. marta 1977. godine. Magistrirao je 2006. godine na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Govori engleski jezik. Oženjen je i otac troje djece.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.