KOMENTAR DANA

Crveni alarmi

Ni u danu kada je živa u termometrima širom BiH dostizala četrdeset stepeni Celzijevih predaha za građevinare nije bilo

Nema predaha za građevinare. Avaz

Alen Bajramovic
Piše: Alen Bajramović

24.6.2021

Meteorolozi su duže vrijeme upozoravali da nas čeka toplotni val, ali ponovo je, kao snijeg u decembru, uspio da nas iznenadi, pa pravovremene reakcije s ciljem zaštite zdravlja i života ljudi, posebno onih koji su u svakodnevnom poslu najizloženiji, nije bilo.

Ni u danu kada je živa u termometrima širom BiH dostizala četrdeset stepeni Celzijevih predaha za građevinare nije bilo. Sretni što imaju posla, jučer su započeli rekonstrukciju sarajevske ulice Hamdije Kreševljakovića, iscrpljeni i već preplanuli od vrelog junskog sunca, privode kraju sanaciju mosta preko Drine u Goraždu, a u Mostaru, bez ijedne pritužbe, grade saobraćajnice i kružni tok, rashlađujući se vodom, pa još poručuju „raditi se mora!“ 

Kamo sreće da njihova poruka stigne do klimatiziranih kabineta Vlade FBiH, pod čijim prozorima temperatura raste i zbog vrelog asfalta koji se mora ugraditi, pa da sarajevski funkcioneri, odmah nakon fotografiranja na gradilištu, pozovu poslodavce da radno vrijeme prilagode vremenskim uvjetima. Da poslodavci, ako već nisu, a trebali su, sami reagiraju. Da u ovoj državi i njenim brojnim službama i zavodima neko konačno na vrijeme reagira. 

Meteoalarmi upaljeni su za veći dio zemlje. Oni crveni, koji označavaju izuzetno opasno vrijeme koje može ugroziti i život, važe za Mostar, Sarajevo, Tuzlu i Bihać. Iz hitnih službi stižu informacije o pojačanom prilivu pacijenata, a zdravstveni stručnjaci upozoravaju na potrebu prilagođavanja radnog vremena i kretanja stanovništva vremenskim prilikama. Informacije ponovo sporo stižu do klimatiziranih kabineta i kancelarija.

A nisu nam potrebne odredbe zakona o zaštiti na radu niti apeli ljekara, već samo malo ljudskosti i razumijevanja za vrijedne ljude izložene vremenskoj nepogodi. Ljude koji u ovoj BiH jedini nešto grade.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.