LIČNOST DANA

Angela Merkel: Simbol jake Njemačke

Odlazak „vječite kancelarke“, kako su je nazivali mediji, označava kraj jedne ere

Angela Merkel. Agencije

Piše: Al. B.

26.6.2021

Kancelarka Angela Merkel posljednji put se obratila poslanicima njemačkog Bundestaga, prije nego što se, nakon izbora u septembru, zvanično povuče s dužnosti koju je obavljala punih 16 godina.

U oproštajnoj atmosferi značajan dio izlaganja posvetila je i Balkanu, potrebi koordiniranog suprotstavljanja Zapada hibridnim napadima Rusije. Upravo iz posljednjeg obraćanja dalo se naslutiti da su jedinstvo Evrope i SAD te podrška našoj regiji to što najmoćnija žena svijeta ostavlja u amanet svojim nasljednicima.

Odlazak “vječite kancelarke”, kako su je nazivali mediji, označava kraj jedne ere, koju su obilježili brojni izazovi, kako ekonomski unutar države tako i politički u okvirima EU.

Prva žena na poziciji predsjednice njemačke vlade odlazi čvrsta i nepokolebljiva u odluci koju je ranije donijela, onakva kakva je bila tokom cijele svoje političke karijere.

Žena, koja je u više navrata proglašavana najmoćnijom ženom svijeta, ostaje upamćena po stabilnosti, razvoju, uspješnim odgovorima na recesiju, Covid pandemiju, očuvanju EU...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.