KOMENTAR DANA

Grad mrtvih

Dvadeset šest godina kasnije skoro da se ništa u ovom gradu nije ni promijenilo, Srebrenica je i dalje grad bez nade

Memorijalni centar Potočari. Avaz

Piše: Miralem Aščić

12.7.2021

Danas je Srebrenica grad mrtvih, pomozite da se vrati u život. Kazala je ovo jučer  predstavnica majki Srebrenice Kada Hotić na obilježavanju 26. godišnjice genocida u Srebrenici.

Ove Kadine riječi na komemorativnom skupu odzvanjale su jučer nekadašnjom fabrikom akumulatora, mjestu na kojem je strijeljano i mučki ubijeno na stotine Srebreničana, kao i njena skoro kompletna porodica.

Dvadeset šest godina kasnije skoro da se ništa u ovom gradu nije ni promijenilo. Srebrenica je i dalje grad bez nade. Teška i sumorna. Zaboravljena. Ostavljena.

Ostaju samo bijeli nišani kao podsjetnik na genocid i ljude kojih više nema. Kada se svjetla ugase u Memorijalnom centru, ostaje samo bolna tišina. I tako je godinama.

Mi, majke, supruge, tražit ćemo pravdu, pričati istinu, pa valjda će se u svijetu roditi bolji ljudi koji neće tražiti razlike među ljudima, poručila je Hotić.

I dok majke traže pravdu, pričaju istinu, poruka da se Srebrenica konačno mora vratiti u život i mora živjeti punim plućima, ne samo 11. jula, kada se obilježava genocid, puka je fraza.

Kadine riječi trebaju doprijeti, prije svega, do bošnjačkih prvaka koji se godinama zaklinju u Srebrenicu i povratnike, a grad i srebreničku tragediju koriste za prikupljanje političkih poena. Više je nego jasno - teško da se u Srebrenici može bilo šta promijeniti nabolje. I pitanje je koja će od majki Srebrenice to dočekati. Sve ih je manje. Umiru svakodnevno. Zna to i Kada Hotić.

Na ovom mjestu stravičnih ubistava ostala je još poneka majka. Ostali preživjeli raseljeni su po cijelom svijetu. Tek rijetki ostaju da svjedoče i da se sjećaju.

Zato je Kadina poruka važna. Nije ona upućena ni Evropi ni svijetu - nego Sarajevu.

I onima koji su dozvolili da Srebrenica postane „grad slučaj“.


Vezane vijesti
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.