KOMENTAR DANA

Puca ko stigne

Kap koja je prelila čašu je informacija da je sin Enesa Memića, direktora FUCZ-a, Tarik službeno vozilo koristio za odlazak na svadbu

Federalna uprava civilne zaštite. Ilustracija

Piše: Miralem Aščić

1.8.2021

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) godinama je leglo nepotizma i korupcije, brojnih zloupotreba i nepravilnosti. Dug je spisak svih nečasnih radnji koje rukovodioci i uposlenici godinama poduzimaju.

Od penzionera Alije Tihića, pa sve do suspendiranog i optuženog Fahrudina Solaka. Čast izuzecima, ali zvono oko vrata FUCZ-a zvoni već duže, i to s pravom.

Najnoviji skandal u koji je umiješan v. d. direktora FUCZ-a Enes Memić govori u prilog tome. Službena vozila FUZC-a godinama se koriste kao privatna prćija.

Koriste se za odmore, putovanja. Koristi ih ko stigne i kako stigne. A pravilnici se guraju pod tepih, Vlada Federacije zatvara oči. O tome godinama bruje i federalni revizori.

No, kap koja je prelila čašu je informacija da je sin Enesa Memića Tarik službeno vozilo koristio za odlazak na svadbu?! Da stvar bude gora, iz vozila FUCZ-a ispaljeno je šest metaka u blizini kuće Muriza Memića.

Da sve nije prijavljeno policiji, i ova bi se zloupotreba, kao i stotine drugih, očitih, zataškala i prikrila.

Niko ne bi ni znao da Memić ženi sina, a da je u koloni službeno vozilo za čije gorivo budžetski korisnici daju novac.

Sada je vrijeme da Vlada reagira. Ako neće Vlada, koja na ove pozicije postavlja poslušnike, hoće i mora reagirati opozicija. I to već na prvoj sjednici Vlade Federacije mora se razmatrati zatražena smjena Memića.

Ne smije se ostati ravnodušno na bahatost i javašluk svih direktora državnih institucija iz koje god da su stranke. Jer, sve dok budemo šutjeli, razne botulje će nam pucati pored glave iz državnih vozila i mahati pištoljima.

Vrijeme je da se kaže dosta! Očito iz slučaja „Respiratori“ i zloupotrebe institucija nismo ništa naučili. Dok mi šutimo, vrijeme prolazi, a puca se sa svih strana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.