KOMENTAR DANA

Smeće, pacovi i trojka

Samo debil može očekivati ovacije za tako banalnu stvar poput bacanja smeća

Smeće na ulicama Sarajeva. Avaz

Piše: Danijal Hadžović

4.8.2021

Probudili ste se, umili, oprali zube, obukli, krenuli na posao, a muž/supruga/sin/kćerka skrenuli su vam pažnju da sa sobom ponesete i u kontejner bacite kesu sa smećem.

Trenutak bacanja kese u smeće ste fotografirali i s auditorijem ponosno podijelili vijest da ste po dojavi člana porodice bacili smeće, očekujući ovacije zbog tog odgovornog i zahtjevnog poduhvata. I tako svaki dan. Ako sada mislite „šta piše ovaj, koji debil se slika dok baca smeće i očekuje ovacije za to“, potpuno ste u pravu.

Samo debil može očekivati priznanje za tako banalnu i svakodnevnu stvar poput bacanja smeća. No upravo to su gotovo jedine aktivnosti koje s javnošću iz dana u dan dijele pojedini načelnici i ministri iz stranaka trojke, koje su na vlast u Kantonu Sarajevo došle nakon izbora 2020. godine.


Danijal Hadžović. Avaz

Nakon tri decenije gotovo kontinuirane vladavine SDA, nakon tri decenije korupcije, nepotizma, nepravde, ekonomskog zaostajanja i siledžijske vlasti, većina građana je uz veliku nadu i optimizam dočekala promjene.

Nakon deset mjeseci - kakvi crni dubinski obračuni s korupcijom, reforme, uređenje institucija, sređivanje stanja u gubitaškim javnim kompanijama, privlačenje investicija i pretvaranje Sarajeva u istinsku metropolu, kako su nam obećavali. Građani Sarajeva su dobili vlast čiji protagonisti, mrtvi-ozbiljni, uspjesima vrijednim hvaljenja smatraju to što po „dojavi građana“ šalju radnike da čiste ulice.

No, da tragedija bude veća, grad nikad nije bio zatrpaniji smećem, a pojavljuju se tu periodično i pacovi, zmije, pa čak i divlji konji.

I tu, čini se, dolazimo do porazne suštine.

Na SDA svakako ne vrijedi trošiti ni lijepe, a kamoli ružne riječi, no naša politička scena generalno je pretrpana kadrovima čije ambicije ne idu dalje od želje za lagodnim budžetskim uhljebljenjem, a znanje i sposobnost dalje od nivoa metenja ulica... A ni to ne umiju. Mirno spavajte, bolje neće biti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.