KOMENTAR DANA

Hilmija je plesao samo jedno ljeto

Sramotno je što se bh. TV kuće utrkuju da iz komšiluka, istočnog i zapadnog, kupe serije „Ž“ kvaliteta, a domaći kvalitet ih ne zanima

Scena iz serije "Konak kod Hilmije". Agencije

Piše: Larisa Sarajlić-Ramović

17.9.2021

Kada se na ustajalom TV nebu, prije nekoliko godina, pojavila serija „Konak kod Hilmije“ bh. dvojca za hitove - scenariste Feđe Isovića i reditelja Elmira Jukića, publika je, gotovo nepodijeljeno, bila oduševljena.

Sjajni dijalozi, odlična gluma, pametan humor i autori koji u bosanskoj verziji serije „Alo, alo“ nisu štedjeli ni jedne ni druge ni treće, a, bogami, ni četvrte.

Prva sezona se gutala i publika u regionu se već bila naoštrila na drugu... No, Hilmija je plesao samo jedno ljeto.



Larisa Sarajlić-Ramović. Avaz

Od druge sezone do dana današnjeg ni traga ni glasa. Isović veoma otvoreno kaže da TV kuće ne pokazuju interes za nove epizode, iako ih publika traži.

Da u našoj bh. stvarnosti, koja ima sve odlike strave i horora, nismo navikli na mnogo gore stvari - ovo bi bilo skandalozno.

A jeste ipak skandalozno, sramotno i ponižavajuće to što je mnogima draže tuđe smeće nego domaće zlato. Sramotno je da se bh. TV kuće utrkuju da iz komšiluka, istočnog i zapadnog, kupe serije „Ž“ kvaliteta, a domaći kvalitet ih ne zanima.

Da li je posrijedi toliko neznanje kreatora TV programa, nije ni važno. Jer Hilmija je samo ilustracija podaničkog ponašanja, ljudi koji povijene kičme i zatvorenih očiju gaze sve što je iz naše zemlje, a tuđe im je divno i spektakularno.

Neke ranije generacije ponosile su se time što su iz Sarajeva, grada u kojem je rođena čuvena pop-rok škola, što su iz zemlje čuvene po sjajnom humoru... A ove današnje... Ovdje je, iz pristojnosti, najbolje ostaviti prazan papir.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.