STRPIMO SE DO ZIME

Zašto na programima bh. televizija nema domaćih serija

„Prijatelje" uzmete za neke male pare, za 700 eura po epizodi, a da proizvedete jednu epizodu ovdje to je desetine hiljade eura, kaže Isović

"Konak kod Hilmije". Arhiva

Piše: L. S. R.

14.3.2022

Sjećate li se kada ste posljednji put na programu neke od bh. TV kuća pogledali neku domaću TV seriju?„Lud, zbunjen, normalan“ je očekivani odgovor, mada se već dugo ta serija ne emitira kod nas, jer u BiH niko nije htio dati novac za nju, pa se ona otkupljivala za programe u komšiluku i susjedstvu.


Dar-mar

Feđa Isović. Arhiva

Dakle, pitanje postavljeno na početku teksta ostaje bez odgovora.

Bh. serija nema, ali zato ima serija iz regiona – Hrvatske i Srbije.

Ruku na srce, kod nas se serije nešto ni ne snimaju posljednjih godina, ali kada se pojavi projekt kakva je serija „Konak kod Hilmije“, niko nije spreman dati novac za emitiranje druge sezone, nakon što je prva bila regionalni hit.

Ali, zato se na Federalnoj TV emitira hrvatska serija „Blago nama“ te srbijanska „Južni vetar“. Na Novoj BH gledaoci imaju priliku gledati hrvatsku seriju „Dar-mar“, serijske minute na OBN-u rezervirane su za turske sapunice...

Iz Nove BH pojašnjavaju da serijski program biramo na osnovu ukusa publike u BiH.

- Nova BH je u sklopu svog serijskog programa emitirala četiri bosanskohercegovačke serije: „Lud, zbunjen, normalan“, „Dva smo svijeta različita“, „Ne diraj mi mamu“ i Konak kod Hilmije“.

Te serije se od launcha televizije pa do danas periodično nalaze u programskoj shemi Nove BH. Naš serijski program biramo na osnovu ukusa publike u BiH, a to dokazuje i relevantno istraživanje mjerenja gledanosti (Audience Measurement) koje serije Nove BH iz bosanskohercegovačke, regionalne (produkcija Nove TV) i strane produkcije (turska produkcija) svrstava u najgledaniji program u našoj zemlji - poručili su za „Avaz“ s Nove BH.

BHRT je, kako doznajemo od jednog urednika, posljednjih dana u velikim finansijskim poteškoćama tako da u ovom trenutku serijski program za njih nije tema.


Četiri slova

Feđa Isović, tvorac hit-serije „Lud, zbunjen, normalan, „Konak kod Hulmije“, „Ne diraj mi mamu“, ipak vraća optimizam u ovu temu.

- Strpite se do zime. Radi se više serija, četiri-pet serija, i mislim da ćemo do zime imati nekoliko snimljenih serija iz Bosne i Hercegovine. Neke su u pripremi, neke su u procesu snimanja. Nadam se da ćemo iduće godine konačno na našim televizijama gledati domaće serije – kaže Isović za „Avaz“.

Na upit zašto je program bh. TV kuća u posljednje vrijeme preplavljen serijskim programom iz regiona, Isović odgovara:

- Odgovor je u jednoj riječi od četiri slova - pare, hronični nedostatak para. Ove godine se to malo pokrenulo pa vidjet ćemo.

Jeftino je kupiti seriju. Američku seriju „Prijatelji“ uzmete za neke male pare, za 700 eura po epizodi, a da proizvedete jednu epizodu ovdje to je desetine hiljade eura. Neke serije idu produkcijski i 100.000 eura. Tako da samo su četiri slova ključna - pare – zaključuje Isović.
"Južni vetar". Arhiva

Šta spremaju Tanović i Žbanić

Feđa Isović još taji na kojem je serijskom projektu. Kaže čeka zeleno svjetlo televizije za koju se snima.

- Ali serije snimaju Jasmila Žbanić, Danis Tanović...Tako da će to biti zanimljivo – govori Isović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.