LIČNOST DANA

Nebojša Đurić: Naučnik svjetskog glasa

Jedan je od mladih ljudi, genijalaca zbog kojih se za ovu zemlju čuje i po dobrom

Đurić: Jednako kao naučna otkrića, važne i njegove poruke. Avaz

Piše: Al. B.

9.11.2021

Matematičar s Univerziteta u Banjoj Luci Nebojša Đurić jedan je od mladih ljudi, genijalaca zbog kojih se za ovu zemlju čuje i po dobrom. Mladi Teslićanin s kolegom iz Rusije, s tri naučna rada objavljena za godinu, riješio je problem koji je u naučnoj zajednici trajao četiri decenije i nad kojim su svoje sive ćelije bezuspješno zamarali najveći umovi današnjice.

Jednako kao njegova naučna otkrića, važne su i poruke kojima daje putokaz ka boljem životu građana BiH.

- Politika je nametnula razmišljanje da je potrebno naći univerzalnu mjeru za nemjerljive skupove u našoj zemlji. Nažalost, sve više vremena gubimo kako bismo izmjerili nemjerljivo. Tema ekonomskog napretka je mjesto s kojeg trebaju krenuti promjene - ističe Đurić.

Nebojša Đurić rođen je 17. juna 1989. u Tesliću. Matematiku i informatiku diplomirao je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjoj Luci, gdje je nastavio usavršavanje. Trenutno je student treće godine doktorskih studija na matematici, a od 2013. je zaposlen kao asistent na Univerzitetu u Banjoj Luci. Autor je više naučnih radova objavljenih u prestižnim svjetskim matematičkim časopisima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.