KOMENTAR DANA

Namet na vilajet

Umjesto da federalnoj populaciji olakša težak život, Novalić sprema novi harač

Anto Domazet i Fadil Novalić. AVAZ

Piše: Edin Skokić

19.11.2021

Pomalo neopaženo prošao je istup Ante Domazeta, člana Predsjedništva SDP-a BiH koji je u programu jedne regionalne televizije indirektno podržao skandalozne prijedloge zakona o porezu na dohodak i zakona o doprinosima, koje predlaže premijer FBiH u tehničkom mandatu Fadil Novalić.

Ubrzo je saopćenjem reagirao SDP BiH konstatirajući kako su „Novalićevi porezni zakoni udari na džepove građana“. Zašto član Predsjedništva i SDP BiH imaju kontradiktorne stavove, nije pitanje za milion maraka. Naprotiv!

U Sarajevu se priča kako su Novalić ili njegovi bliski saradnici angažirali agenciju za propagandne usluge kako bi nas, k'o biva, uvjerili da su predložena zakonska rješenja dobra i korisna za građane. No, treba razlučiti još jednu važnu stvar.

Porez na dohodak uglavnom ide u budžete općina i kantona i zarad toga Novalić ima podršku pojedinih koalicionih partnera za svoje vratolomije. Čak ima podršku i člana Predsjedništva SDP-a kao tobožnje opozicije.

Mnogo je nelogičnosti u predloženim zakonskim okvirima. Međutim, ono što mnogima bode oči su ugovori o djelu za „digitalne nomade“ iliti frilensere. Od njih se uzima porez na zdravstveno osiguranje, ali im se ne osigurava zdravstvena zaštita. To je samo jedan od paradoksa, a ima ih više.

Zato, valjda, Svetlana Cenić i spominje Estoniju kao zemlju koja je eldorado za „digitalne nomade“. Novac koji zarade u inozemstvu frilenseri troše u Bosni i Hercegovini, ali taj podatak Novalića ne zanima.

Priča o Novalićevim zakonima datira još iz 2014. godine. Potom je retuširana 2016., a na dnevni red je došla potkraj 2021. godine, i to u doba pandemije koronavirusa, kada su poslodavci/privrednici uzdrmani i kada je doveden u pitanje njihov o(p)stanak. Ne mare Fadil Novalić i njegova klika za to. Umjesto da federalnoj populaciji olakša težak život, Novalić sprema novi namet na vilajet.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.