LIČNOST DANA

Vedran Bosnić: Trijumf za historiju

Slavljem u Botevgradu uvezao šest pobjeda

G. Š.

Bosnić: Stručno vođenje utakmice protkano je i silnim emocijama

Foto: fiba


Selektor naše košarkaške reprezentacije Vedran Bosnić predvodio je „Zmajeve“ do još jedne važne pobjede u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2023. godine.

Ovaj put u Botevgradu je pala Bugarska (75:85), a opet se u igri našeg tima mogla vidjeti Bosnićeva čvrsta ruka. Kako u pripremi samog meča, što često ističu svi naši reprezentativci, tako i u vođenju same utakmice, koje je opet bilo protkano i silnim emocijama.

Također, pobjedom u Botevgradu Bosnić je postao prvi selektor naše košarkaške reprezentacije koji je uspio uvezati šest pobjeda zaredom. Ne računajući prijateljske utakmice u Kini, selektor „Zmajeva“ je 12 puta predvodio naš najbolji košarkaški tim i ostvario osam pobjeda i četiri poraza.

Vedran Bosnić je rođen 4. juna 1976. u Sarajevu. Nakon završetka uspješne igračke karijere odmah je počeo trenersku. S velikim uspjehom radio je u Švedskoj, gdje je četiri puta bio prvak, a također, bio je selektor tamošnje reprezentacije (pet puta bio najbolji trener godine u Švedskoj). Dvije godine je radio u švicarskim Ženeva lajonsima, dok od 2019. godine vodi belgijski Mons. Uporedo obavlja i dužnost selektora reprezentacije BiH.

Više o temi Vedran Bosnić

NA VRH

Podijeli članak na