KOMENTAR DANA

Posljednji poziv

Hoćemo li čekati kolaps zdravstvenog sistema koji kod nas i bez pandemije nije u stabilnom stanju

Nažalost, BiH, po pitanju imunizacije, tapka u mjestu. Ilustracija

Piše: Meliha Smajkić

6.12.2021

Neće biti slova grčkog alfabeta koliko će biti sojeva koronavirusa, upozorio je prof. dr. Jurica Arapović, ugledni infektolog. Ova njegova izjava uslijedila je po saznanju da je koronavirus iznjedrio novi soj, famozni omikron, koji je, zbog svog širenja, ponovo uplašio cijeli svijet.

O omikronu nema dovoljno saznanja, ali je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila da novi soj treba shvatiti ozbiljno, jer bi mogao predstavljati novu globalnu prijetnju za ljude.

Tako stručnjaci širom svijeta o novom soju prikupljaju podatke, rade analize i istraživanja, a na osnovu do sada obrađenih informacija i otkrića, ukazuju upravo na važnost vakcinacije. I to, kako zbog sebe tako i radi zaštite imunokompromitiranih osoba.

Svi oni jasno i bez uvijanja govore da vakcine nisu garancija protiv COVID-19, ali da „stoje na putu“ za dobivanje teškog oblika tog oboljenja, a pogotovo doprinose smanjenju broja onih koji trebaju respiratornu podršku i smrtnih ishoda.

Nažalost, BiH, po pitanju imunizacije, tapka u mjestu i nalazi se na samom dnu u Evropi prema broju vakcinisanih. Kolektivni imunitet u BiH je misaona imenica, dok vakcine stoje neupotrijebljene i čekaju istek roka trajanja.


Meliha Smajkić. Avaz

I dr. Arapović je nedavno, po ko zna koji put, baš kao i brojne njegove kolege infektolozi i epidemiolozi, upozorio na to da koronavirusna infekcija može jenjavati samo ako postignemo makar 70 posto vakcinisanog stanovništva.

Jasno je da je u BiH izostala prava kampanja za imunizaciju, ali sve dok građani budu odugovlačili odlazak na vakcinaciju, iznalazili kojekakve razloge ili se pozivali na slobodu izbora, dotle će koronavirus donositi nove sojeve.

Povratak na staro, normalno se, prema tom scenariju, ne nazire, a vrijeme blagdana je pred nama. Možda je to vrijeme i za posljednji poziv za vakcinaciju. Jer samo ostaje nada da će omikron i svi drugi koji budu dolazili biti manje gadni od delte.

Ili se trebamo, umjesto poziva, ugledati na druge zemlje koje nevakcinisanim ili osobama bez potvrde uvode novčane kazne i ograničenja. Drugačije ne može. Do tada možemo samo brojati oboljele, hospitalizirane i preminule i čekati kolaps zdravstvenog sistema, koji kod nas i bez pandemije nije u stabilnom stanju. Samo zajedno se možemo izboriti za zdravlje. Vrijedi ponavljati, uvijek, neprekidno.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.